Dec 31, 2009

Recaps of 2009..

This is my longest entry of 2009. Heh.. Bear with it.. :)

Over the year 2009, a lot of things have happened. I've met people of all kinds, backgrounds, places....

Looking back, I wasn't always in one place.. I was everywhere.. Attending invitations, conferences, trips, vacations in various places.. Unlike while I was an undergrad..

Last year, October 2008, I set foot to Jogjakarta with the Sanggar Kirana honeys, and it was memorable..
December 2008, I traveled to Kuching Sarawak with Mimie, an all-time-good-and-quarrel friend (why I only remember her about quarrel?? hahah.. because we argue a lot.. different head, different mind.. hoho.. love you Mimie!) and it was quarrelsome there!! Hahaha.. Told you we catfight each other.. (ooppss.. nothing like that actually.. hoho)

Off topic.. Duhh~ those were last year's, Diana!!!

This year?? I had once thought (thought??) of going to Aussie to visit Mimie but couldn't find time (yeah, rite...). Now that she has finished her MSc and is coming back to Malaysia (Welcome home, Mimie!)...... there goes my chance.. OMG!! She's catching her flight today!! I totally forgot!! (Gotta send her an FB wall post :P)
DONE! :D


Now, now.. How about reviewing those married couples of 2009 (mostly those I attended)??

FRIENDS AND ACQUAINTANCES:




Nurul Raihan & Husband (sorry, forgot your husband's name.. )



Sharina & Hafiz
(pic: credit to Ijan)



Rizal Mazli & Roswadya
(pic: credit to Salina Yanti)



Fatin Liyana & Isa
(pic credit to Hafizul)



Farid Fadhly & Ili Liyana




Azima & Khairy
(pic: credit to Azima's FB)



Zainur Azwin & Hafez
(pic: credit to Awin's FB)



FAMILIES & RELATIVES:



Megat Tarmizi & Shahida



Megat Zulkarnain & Nazirah



Mohd. Fahmi & Nurul Syazwani
(pic: credit to Iqbal, my bro)


Done with weddings..


Other Activites...

UTP Convocation 2009
Somebody graduated ;)
(sorry, that somebody doesn't want his face to be exposed.. duhh~)


SANGGAR KIRANA (UTP Gamelan Team)

2009 Masiswa Games


Festival Gamelan Malaysia @ UKM


Pertandingan Tilawah Peringkat Kebangsaan @ UTP



Teluk Batik and Aziyan's Birthday..





SAYANG Reunion at Kuantan..





Raya at Teluk Intan (my hometown)..



(pics: credits to Aziyan and Zam)


All in all, there were happy and sad moments..

It's the end of the year, thus, everything should end. Several things happened in 2009 should stay in 2009. We have to move on... The good things taken as memories, bad things gotta be thrown into the seas.. hohoho~

Good Bye 2009..

Dec 30, 2009

Restu vs Setia.

Tiba-tiba aku rasa nak taip pasal hubungan percintaan pulak. Bukan apa, baru-baru ni ada orang yang aku kenal telah putus percintaannya.. Nama dirahsiakan.. (Heheh.. Stended la rahsia2 nama ni kan?) Mungkin belum putus tetapi hubungan goyah atau kedua-dua nya merahsiakan status mereka ketika ini? Malu agaknya sebab sebelum tu beriya-iya betul menggedik-gedik, berloving-loving dalam laman sosial itu.. (u noe wut) macam dunia ni depa yang punya lah..

Isk.. Hangpa toksah salah paham plak.. aku bkn nak kata.. aku nak bagi contoh saja, kalau tak kompem lagi tu, toksah la beriya-iya sangat tergedik-gedik, i love u, u love me, depan semua orang, macam la org len takdak awek, takdak balak.. isk.. aku pun malu nak baca.. tapi nak buat camana kalau dah kita terjebak dalam conversation tu kan.. terpaksa la baca... Kalau paihtu kawen naseb hangpa baik la, kalau tak jadi?



Di sini aku nak kelaskan perhubungan percintaan ni dari sudut restu keluarga dan kesetiaan pasangan:

  1. Keluarga si perempuan tidak restu. Si lelaki masih berusaha utk membuktikan keihlasan hatinya. Si perempuan percaya 100% keihklasan si lelaki dan bersabar dengan sikap keluarganya. Kedua-duanya setia meneruskan perhubungan, mengharungi berbagai dugaan bertahun-tahun lamanya, dan keluarga si perempuan akhirnya merestui.
    Korang rasa tak wujud percintaan begini?? Hanya dalam drama2 TV saje?? Korang silap! Hahah.. Masih ramai lagi manusia berjiwa tabah kat dunia ni ok~
  2. Keluarga si perempuan tidak restu. Si lelaki masih berusaha utk membuktikan keihlasan hatinya. Si perempuan pula nekad memutuskan hubungan kerana belum betul2 mengenali pasangannya. Si lelaki kecewa kerana tidak berjaya meyakinkan pasangannya.
    Ni x sabar nama nya. Cepat pulak goyah hati si perempuan ni sedangkan si lelaki betul2 ikhlas. Kalau sabar sikit insya Allah berjaya.
  3. Keluarga si perempuan tidak restu. Si lelaki pasrah. Si perempuan kecewa kerana si lelaki cepat mengalah sedangkan hatinya mahukan si lelaki. Putus hubungan.
    Kalau dia betul2 nak, mesti dia berusaha buktikan diri dia.
  4. Keluarga si lelaki tidak restu. Si lelaki bertegas membuktikan ketepatan pilihannya juga dan terus berusaha. Malangnya, si perempuan pula goyah hatinya kerana berasa tidak ada harapan lagi utk mereka bersama sekiranya keluarga si lelaki tidak menyukai dirinya. Si perempuan kalah dengan emosi nya lalu meminta putus hubungan kerana tidak mahu setia dan meneruskan pancaroba perhubungan mereka kerana tidak yakin akan mendapat apa yang mereka impikan.
    Hurm.. Ini maksudnya, perempuan tu tak serius lagi. Lelaki je beriye, last2 kene tinggal.. adess..
  5. Keluarga si lelaki tidak restu. Si lelaki tidak mempertahankan wanita kesayangannya. Si wanita kecewa tetapi apa yang boleh dilakukan. Takkan perigi nak cari timba?
    Kalau camni plak seolah-olah si lelaki tidak serius. Cari aje yang lain..
  6. Keluarga kedua-duanya tidak restu. Tapi pasangan ini tegar mempertahankan hubungan mereka sehingga salah satu atau kedua-dua keluarga pasrah dan merestui.
    Kalau salah satu restu pun ok lah tu. Mungkin setelah berkahwin, mereka lebih diterima.. ye lah.. mak bapak mana yang tak fikir masa depan anak2 kan?
  7. Keluarga kedua-duanya tidak restu. Salah seorang atau kedua-dua antara pasangan ini putus asa dan akhirnya putus tak kemana.
    Ni memang jalan buntu.. Dua-dua malas nak cari pasal dengan keluarga masing-masing. Ada jugak bagusnya.. huhu.. senang hati mak bapak, anak-anak ikut cakap. hoho..

Dec 27, 2009

Jangan salah faham tentang krismas.

Seorang artis tweet this: "Kalau agama lain boleh ucap Aidilfitri dkt kita, knp kita tak boleh ucap Krismas? Jgn sempitkan Islam. Islam dan Melayu tu tak sama!"

Kenyataan ini perlu penjelasan:

Muslims can wish their Christian friends 'merry Christmas', dengan niat menjaga hati. Itupun kalau mendapat pertikaian seperti kenyataan di atas. Seboleh-bolehnya, elakkan. Sebaik-baiknya, ucapkan sahaja 'Happy New Year.' Cukup.

The point is, we can't celebrate Christmas because it's not our belief.

Kita wajib percaya kepada Nabi Isa 'Alaihis Salam atau Jesus sebagai salah seorang daripada 25 Rasul yang kita wajib beriman. Kita telah diberitahu di dalam Al-Quran bahawasanya pada waktu Nabi Isa A.S. hendak disalib oleh pengikut2nya yang ingkar, Allah Subhanahu wa Ta'ala telah menggantikan tempat baginda dengan seorang pengikutnya yang berbangsa Yahudi juga, lalu Nabi Isa A.S. diangkat pula oleh Allah S.W.T. ke langit. Nabi Isa tidak pernah di salib!

Walhal penganut agama Kristian percaya mereka telah berjaya menghukum salib terhadap Nabi Isa. Bercanggah bukan?? Dan berdosa jika kita percaya kan? Kalau kita sambut maksudnya kita percaya la.. Haihh..

Tidak salah berkawan, tidak salah open-minded. Tapi ingat! Jangan biarkan ketelusan logik akal fikiran kita membatasi akidah sehingga kita menjatuhkan maruah agama kita sendiri.. Di sini lah teruji nya kekuatan jiwa seorang Muslim.

Naudzubillah min dzalik..

"Islam dan Melayu tu tak sama!" ?? Ada pulak yang ambil kesempatan nanti.. 'Ooh.. sebagai orang Melayu, kita boleh celebrate christmas lah!'

SALAH! Kalau kamu melayu yang beragama Kristian, ye silakan.. Kalau kamu melayu beragama Islam, pintu taubat masih terbuka untuk kamu... Astaghfirullahal'azim..

Atau adakah die nak maksudkan Hari Raya Aidilfitri tu utk org melayu je? Isk.. Takkan la sejahil itu.. Tak kut~~

Peringatan ini untuk semua terutama diri saya sendiri.. Dalam arus kemodenan dunia, kita sering terlupa asas2 kehidupan yang utama. Kita lebih menekankan kepada kemahiran sains dan teknologi sedangkan asas yang paling utama adalah asas akidah! Runtuhnya akidah, berjayakah kita sebagai manusia, khalifah di muka bumi?? Fikir-fikir kan lah.. Sanggup gadai maruah agama dan bangsa semata-mata untuk menjaga hati sesetengah pihak??

Tak payah tuding2 jari.. Satu jari telunjuk ke hadapan, 4 jari2 yg lain mengarah kepada diri kita sendiri..

Dec 23, 2009

Excited!

Yes! I'm in the excited mode right now.. Yeah, I know my paper for symposium was not that perfect (but I've completed and sent it to the PGO) plus that paper will be sent to ITSIM 2010 (I sure will mend it later) but today I will be going on a vacatiooooonnnn!!!!!!!!!! Woohhoooo!!!

Family vacation actually. This has always make me feel excited! When it comes to family vacation, I feel like there's a spring under my feet that makes me jump, jump, jump! I feel like a 4-year-old girl but who cares! It's not like I seldom joined previous vacations 'coz we have had family trips twice a year, almost every school breaks! And we're still having it!

And I've never been more excited..

Damn, I'm 25 next year.. fuh! heh.. some people say, "age is just a number.." *wink* *wink*

Dec 22, 2009

kembung, sardin, tauhu

Kalo sape2 taktau lg, aku ni 'hantu laksa' sebab mak aku 'hantu laksa' pastu turun kat aku sebab dari aku kecik lagi mak aku sangat suka masak laksa, siap paksa aku belajar cara2 nak masak laksa lagi tu!! Horhh!! Mana tak berantu.. :P

Jadinya, aku sangat suka masak laksa tapi dari dulu lagi kitorang selalu rasa kuah laksa yang kitorang dah biasa buat ni macam ada kekurangan. Tak sesedap yang mak aku cakap dia penah makan time kt penang dulu. Cari punya cari punya cari, baru-baru ni mak aku dapat tips. Kuah laksa sedap kalo kite campur ikan kembung, sardin, tauhu... ada yang kasi tips masuk ikan bilis sekali! (edit: ohh.. silap2.. tapis air rebusan ikan bilis tuh jer~~ tp mak aku bgtau kitorg x pnah buat tu sbb dh gune kiub ikan bilis. Tp aku rase mesti ade bezanya kan? huhu..) Selama ni kitorang buat guna satu jenis ikan je.. kembung saja, atau sardin saja.. pergh.. dengo pun dah meleleh air liur beb! Aku laa... korang taktau aa.. aku memang suke makan ikan.

Ape lagi?? Takkan takmo try kan?? Ahad aritu aku pun buat la kuah laksa.. Stended aa kalo time2 mak aku bz correct paper spm, aku pun bz jugak aa.. terima menu sahaja~~ Tapi ikan yang aku gune kembung, sardin dan tauhu sahaja.. Tak igt pulak ke ikan bilis tu..

Ikan kembung


Ikan sardin

Part yang paling best mase buat laksa ialah ketika mengasingkan isi dari tulang.. hoho.. tipu la kalo sape2 masak laksa x buat bende ni.. :P apedia?? ye.. amik isi ikan masuk mulut instead of masuk pinggan lg satu! koh3!! Ngelat betul! Dah tu ape yang tinggal nk buat kuah?? heheh.. ade2.. kitorang ni dh expert.. keh3.. poyo je.. Dah blend2 semua bende, masuk dlm periuk nak masak ni.. kasi masak pastu tak sempat nk masuk daun kesum dengan bunga kantan lagi aku dah tak sabar nak rasa..

Sluurrrpp~ sesudu.. Pergh!!!! Terangkat beb! Bukan nak puji kuah laksa aku :P.. Tp mmg betul aa resepi tu!! Kenapa la dari dulu2 tak tau ni?? isk3..

Okeh! Aku nk gi tido plak.. tibe2 je td teringat kt laksa dan sekarang ni siyes tgh meleleh air liur aku!! LOL~ tolong jangan geli~ :P

Dec 18, 2009

AVATAR's awesome!!!


Watch avatar!! it's awesome!! I know it's kinda not logic, considering the fact that there's no such thing as a living avatar and also the transferring of a human soul from a human body to the avatar's body?? But heck! The CGI's great! Like real!



Gorgeous!!!





But for children.. please, do not get influenced.. they are just imaginations.. maybe somebody wishes for a life like such, but damn, I love it!!

Dec 10, 2009

The Chuck Bass thing

Gossip Girls has nearly reached the end of season 3 and I am one of the hot series die hard fan! Although, I didn't watched the episodes immediately after they were uploaded. I'm getting confused episode by episode seeing Chuck Bass (played by Ed Westwick) changing characters! Maybe his fans would die to see him right now since he's now the most gentle person (in my eyes) in the super hot series.. Let's go through the characters of Chuck Bass:

Season 1:
damn hot womanizer, casanova
obnoxious yet hilarious
fiercely loyal to his best friend, Nate Archibald
has liked Blair Waldorf for a long time

Season 2:
showing all his love for Blair and has really been into her
is often shown to be nearly monogamous in light of his love for Blair
changed back to old Chuck after his father's death
played a cat and mouse game with Blair, both unsure of their true feelings

Season 3:
love and trust Blair with all his heart
use every authorities he has and his wealth to ensure Blair's happiness and satisfaction
(that's all I could see since it hasn't finished yet)


Despite all the sometimes-elaborate plans for vengeance and self-gain formed by both Chuck and Blair when it comes to manipulation and revenge where he is a male version of Blair Waldorf, Chuck has really changed!

Just how much influence a woman can lay on a man until a jerk has in the end turned into a responsible gentleman??

Untuk wanita

Mood aku agak baik hari ni walaupun ada kerja yang perlu diselesaikan segera.. Cuma, sejak 2 menjak ni, ada satu lagu yang selalu bermain di kepala dan bibir aku.. Lagu lama.. Dan aku nak tujukan lagu ni untuk semua wanita, perempuan, puteri, budak sekolah yang perempuan, kesimpulannya, kalau kau rasa kau perempuan, kau hayatilah!

Aduhai PuteriKu Sayang
Aduhai PuteriKu Sayang
Puteri
Ku Sayang

Lembutmu Tak Bererti
Kau Mudah Dijual Beli

Kau Mampu Menandingi Lelaki Dalam Berbakti

Lembut Bukan Hiasan

Bukan Jua Kebanggaan

Tapi Kau Sayap Kiri Pada Suami Yang Sejati


Disebalik Bersih Wajahmu

Disebalik Tabir Dirimu

Ada Rahsia Agung Tersembunyi Dalam Diri

Itulah Sekeping Hati Yang Takut Pada Ilahi

Berpegang Pada Janji Mengabdikan Diri


Malumu Mahkota Yang Tidak Perlukan Singgahsana

Tetapi Ia Ber
Kuasa Menjaga Diri dan Nama
Tiada Siapa Yang Akan Boleh Merampasnya
Melainkan Kau Sendiri Yang Pergi Menyerah Diri


Ketegasanmu Umpama Benteng Negara dan Agama

dari Dirobohkan dan Jua dari Dibinasakannya
Wahai
PuteriKu Sayang Kau Bunga Terpelihara
Mahligai Syurga Itulah Tempatnya

Aduhai
PuteriKu Sayang
Kau Bunga Kebanggaan

Aduhai
PuteriKu Sayang
Kau Bunga Idaman


Dendangan Hijjaz..

Dec 9, 2009

Thinking of the odds.


Dec 8, 2009

Selamat berjaya.

Selamat berjaya menempuh dugaan hidup mu
Aku tak mungkin berada lagi di tempat itu untuk melihat mu
Maafkan aku
Kau adalah sebahagian dari diriku
Aku tak mahu kita saling menyakiti lagi
Cukup lah dengan apa yang telah terjadi
Bukan aku membenci
Atau memencil diri
.....
.....
Hati ini telah dilukai


Angin Menderu
Dahan Jatuh Menimpa Batu
Guguran

Murai Terkejut Berkicau-kicauan
Langit Mendung Diliputi Awan
Alamat Bumi Disirami Hujan

Hatiku Rindu
Orang Jauh Tak Lupa Dari
Kenangan

Fikiran Kusut Berisau-risauan
Sakit Untung Ditinggalkan Kawan
Ibarat Kapal Tidak Berhaluan
Sayang Di Sayang

Dec 7, 2009

Aku tak faham!

Kadang-kadang aku pelik dengan lelaki. Bukan semua, segolongannya sahaja. Aku rasa mesti ramai yang familiar dengan ayat ni: "Dah ade awek tu, buat la cara dah ade awek. Sebok nak cari pompuan lain tu ape hal?" Ok.. Aku faham yang tak semua orang komited dengan satu perhubungan. Kebanyakkannya lebih selesa dengan 'open relationship'. Ok, i get it!! Most women are like that too.. Ok! I really get it!! That's none of my business. I'm not interested to know more either. But please understand people like me too!! I'm not into open relationship so just get out of my way!!

LOL! Sorry for the emotional first paragraph.. huhu.. aku actually bengang dengan sorang kawan aku ni.. Adakah sebab ego membuatkan die mengaku die dh ade awek tp sebenarnya tak?? Aku sangat tak faham!

  1. Die cakap die dah ade girlfriend, steady, since university i think.. But at the same time he tried to flirt with my good friend. He used to contact her a lot. He only called me after she got married, just to tell me how frustrated he was when he heard about the walimah from her mother himself. Aku tanye die, ko tak tau ke die dh ade boyfriend? Kan dah terpampang kt friendster die? Boleh pulak die jawab, aku tau, tapi aku tak sangke plak smpi nak kawin. WTF! ko ingat semua org macam kau? Care to ask first??

  2. Bile aku cakap, ko bukan dh ade girlfriend ke? Die cakap, girlfriend tu memang girlfriend, tapi die masih mencari. Mencari what?? kut ye pun cari la yang takde boyfriend!! But he did mention that there's one time when he stopped calling my friend tu, sebab dia tak sure.. Dah rambang mata la tu.. Pastu bile dh ade gf, asal sebok2 nak g cari balik kwn aku tu.. hisy!! Die cakap, die nk ada byk pilihan.. Pastu bile member tu kawin, ko yg putih mata!! Ha!! Padan muka!!

  3. Ade satu masa ni die call, byk kali jugak la tapi aku tgh busy so aku tak pasan. Aku just sms him the next day to ask why he called. Die reply soh call balik, he said it's urgent and he has only one sms left! So I did just to feel how regretted I was for calling him then. Bukan penting pun! Dia just nak cakap, 'aku nak masuk minang ko boleh? Esok aku hantar rombongan.' Menyirap giler aku mase tu.. Memang aku tau die main-main tapi perlu ke? Orang tak main-main la bende siyes mcm ni!! Whether die main2 or betul2, it's just not appropriate!! Foolish!! I swear to myself, aku takkan layan mamat tak betul ni dah!

  4. Petang tadi die call lagi.. kali kedua selepas call die yg giler tu. And I'm glad, everytime die call, I was driving. So ade alasan nk letak. But this time, I wanted to end his temptation. LOL. Aku dah ckp aku tgh drive. And aku takde ape nk sembang pun. Die dh call kawan2 die (yela tu), pastu die call aku. Bukan ckp ape pun, crite pasal keje die, pastu tanye pasal member aku yg dh kawin tu.. Aku sound la.. udah2 la.. die dh jadi bini org dh pun.. Die tanye nape aku senyap. Aku ckp la aku nk concentrate driving. Kalo die nk ckp, ckp la, aku dengar. Pastu die ckp die bosan. Aku ckp, call la girlfriend ko.. Die ckp dah takde ape nak ckp.. Abistu yang ko ckp dengan aku ni apedie?? Aku ckp laa, aku setiap masa call bf aku, ade je bende nk crite.. Pastu die ckp, maybe sbb dh lame sgt kut, dh takde ape nak crite.. Whadde?? Aku tanye brape lame?? Dr 2004.. Hehh.. Aku kawan dgn bf aku dr ujung 2003 kut~ Aku ckp kt die, lebih kurang je, aku dgn bf aku pun dh 6 tahun, but still, kitorg ade byk bende lagi boleh share.. Live goes on.. WE go on too! Pastu die cam terasa kut, and die nak hang up.. Aku buat2 pujuk aa.. aku ckp, eh, takkan majuk kut.. die kate, takde lah... Urm.. takpe la.. And so, aku ckp. 'Aku ckp betul ni, buat girlfriend ko macam bestfriend. Tak susah pun..' Die jawab 'aku tau, hurm, xpe lah. bye.' And we hung up. And I felt so relieved!! I did it!


Aku bukan tak nak kawan dengan dia.. Sepanjang semua orang dah keje ni, kitorang tak penah jumpe 4 mata pun.. Dulu2 pun jumpe mase kenduri kawin kawan2.. Calling2 je.. Ramai jugak kawan2 aku yg lelaki yang calling2 but we talk friends things. Not more than that. But this guy has crossed the line! Aku paham skrg kenapa kawan aku tu tak layan call die.. Sebab die byk mengarut aa.. Bosan giler ckp dengan mamat ni.. Typical casanova.. Mulut manis.. Sembang je lebey!!! Isi tarak!! Sorry! We're nothing like those typical women you've met out there! We don't easily fall for words.. lame~

Wedding reception at Jelapang Padi Malaysia.

Yesterday was Abg Ami's (my cousin) wedding reception at Jitra. The Bride's side was held on Saturday, which we missed because Mak was still in KL. We rushed from Teluk Intan to KL to fetch Mak, and back to Teluk Intan to take our packed up things and off again to Jitra, Kedah. It was a tiresome journey but I always love being there.

We arrived at Taman Mawar, Jitra at about 9 pm.. Loads of works were waiting. LOL. That's the best part about wedding ceremony things. We only slept at 3 am and we have to get up before 8 for loads of other things to settle.. On the day itself, nobody's quite sitting down and watching. Everybody was busy with their own tasks. Mine was always handing 'bunga telur or doorgifts' to the guests, sound simple but tiring, with the hot weather there.. heheh.. I got headache at the end of the day..

Unfortunately, we could not stay a little longer because Mak will have her examiners' meeting on Monday morning 8 am. So we were all settled and on the road at about 5 pm. It was sooo sad!!

Damn I love these dudes!!


The delicious cake!!

My favourite dudes.. Sengal~ ;P

Heh.. hopefully you guys weren't expecting to see a wedding reception on a paddy field itself.. LOL.

Dec 1, 2009

Three happy siblings at home ALONE..

Mak has already been in KL for the chief examiners' meeting for the SPM papers, and it's for a week. We sent her last Sunday at the Grand Continental Hotel, Jalan Raja Laut. As it's not often for us to be there, we took the opportunities to window shop at Jalan TAR, Semua House and SOGO. Mak even got herself a new handbag! Well, she's actually looking for one since a week ago. SALE at SOGO with all the KLiers away for Hari Raya Haji was nothing like the usual end-of-year sale. The roads along the shopping center there were quite clear and the shoppers were not that crowded. The only noise that could be heard was the sound of buses' engines and the honkings. Looking at the scenarios in SOGO itself, even at The Store Teluk Intan, Happy Hour would be the craziest and noisiest hour, with everyone grabbing sale items, pushing and yelling, but that day at SOGO, Happy Hour was like the usual hour. We got ourselves three comforter sets; for my bed, my sister's and my parents'.

Abah, on the other hand, has just been off to Sungai Petani for a three-day audit training under SKOMK. So that left us, the three siblings at home! Aha~! Cooking? Urm, not twice a day I think. Maybe once! We've cooked spaghetti sauce, soup and curry with all the 'daging korban', should be enough for a week, whenever we feel like having them for meals. My little bro doesn't usually eat what we eat, so he usually cook his own dishes but the spaghetti was on his request so he has no complain. Perfect and easy for me.. :D

But still, I have to be home to watch over them. I was actually planning to visit my room (hehe..) in UTP this week, but it seems impossible now.. So sorry housemates. I'll try to be there by Friday but if not, see y'all next week. Furthermore, the allowance hasn't been paid yet and I'm broke!

Nov 30, 2009

ECPI Anggun Beauty & Health Skin


ECPI Anggun diformulasikan dengan menggunakan inovasi teknologi spacetime (gabungan teknologi jisim dan inovasi teknologi tenaga gelombang) yang menggabungkan keseluruhan elemen dandanan dan perawatan kecantikan di dalam satu produk sahaja. ECPI Anggun menggabungkan 85 jenis bahan yang terdiri daripada herba terpilih, sari buah-buahan, multivitamin serta dipertenagakan dengan ribuan tenaga gelombang dari bahan-bahan yang telah diperakui kehebatannya bagi di dalam penjagaan dan perawatan kecantikan. Inovasi teknologi ini menjadikan ECPI Anggun sebagai produk pelbagai guna yang memenuhi keperluan kehidupan masakini.

Fungsi ECPI Anggun

Dandanan Kecantikan
ECPI Anggun produk lengkap yang menjadikan proses dandanan sangat mudah. Sesuai untuk kehidupan masakini.

Pembersih Muka
Bertindak memerangkap serta menyerap kotoran serta minyak pada kulit muka dengan cara yang sangat berkesan. Menjadikan kulit kelihatan bersih dan segar.

Skrub
Bertindak sebagai skrub bagi menanggalkan sel-sel kulit mati serta menghalus dan melicin kulit.

Pelembab
Kombinasi bahan semulajadi dengan tenaga gelombang bertindak meransang fungsi kulit bagi mengawal keiembapan kulit secara

Penyegar
ECPI Anggun bertindak mengembalikan serta mengekalkan keremajaan kulit anda. Membina keanjalan kulit agar sentiasa segar dan sihat sepanjang masa.

Bedak Asas
Bahan-bahan yang digunakan juga dirumuskan bagi menghasilkan bedak asas secara semulajadi. Gosok perlahan-lahan secara berterusan dan ia akan menimbulkan kesan yang meratakan warna kulit muka anda secara semulajadi.

Perawatan Masalah Kulit
ECPI Anggun kaya dengan bahan serta tenaga gelombang yang dapat membantu mengatasi semua permasalah berkaitan kulit

1. Membantu mengatasi masalah jangkitan virus
2. Membantu mengatasi masalah jangkitan bakteria
3. Membantu mengatasi masalah jangkitan fungus
4. Membantu mengatasi masalah alergi
5. Membantu mengatasi masalah gigitan serangga
6. Membantu mengatasi masalah resdung
7. Membantu mengatasi masalah gatal-gatal kulit
8. Membantu mengatasi masalah panau
9. Membantu mengatasi masalah kurap
10. Membantu mengatasi masalah jerawat
11. Membantu mengatasi masalah jeragat
12. Berperanan sebagai agen anti ageing
13. Mengurangkan garis-garis kedutan
14. Meiembutkan dan melicinkan kulit
15. Meningkatkan keanjalan kulit
16. Melindungi kulit dari pancaran matahari
17. Menegangkan kulit
18. Mencerahkan kulit
19. Menanggalkan kulit mati
20. Menghilangkan kesan parut
21. Melancarkan perjalanan darah
22. Meransang fungsi kulit
23. Mengembalikan keseimbangan fungsi kulit

Harga sebotol ECPI Anggun Pesona ialah RM89.90



Cara Penggunaan Anggun ECPI:

Goncangkan botol ECPI Anggun bagi menstabilkan kandungan bahan dan tenaga gelombang.

Titikan tujuh titik ECPI Anggun di tapak tangan dan sapukan pada keseluruhan muka, leher dan telinga dengan perlahan serta lembut.

Urutkan perlahan-lahan beberapa minit sehingga memperolehi kulit muka yang bersih segar dan licin.

Sangat sesuai untuk orang yang sibuk dan tiada masa untuk membelek muka.

Lakukan 2-3 kali sehari.

Nov 26, 2009

Lain rebung, lain lenturnya.

Siang tadi aku tengok Nur Kasih dari external hard disk aku. Memetik perbualan Ustaz Hassan dan isterinya, Mak Jah dalam Nur Kasih episod 1.

"Anak kita dah mula jauh dari kita. Hari demi hari, ini saja yang abang fikirkan. Sebelum abang pergi, abang nak baiki kesilapan abang."

"Jah pun taktau bang."


"Selama ni, abang bagi sama rata. Apa abang bagi pada Aidil, abang bagi pada Adam."

"Mungkin kat situ salah kita. Aidil dan Adam tak sama. Kalau kita beri air kat pokok ni, berbunga. Kalau kita bagi air yang sama banyak kat pokok tu pulak, tak berbunga. Malah layu pulak. Sebab dia perlukan tanah kering untuk subur. Dia nakkan matahari, kita bagi air."


Ustaz Hassan mengangguk faham. Baru sedar, sebenarnya yang seorang itu perlukan lebih perhatian dan lebih perlu difahami kehendaknya berbanding yang seorang lagi yang mudah dibentuk dan mengikut kata.


Aku terkenang suatu situasi dalam keluarga aku. Memang betul. Ayah aku sendiri pernah menyatakan sesuatu seperti ini. Mungkin ayah aku perasan, aku terlalu banyak makan hati dari kecik lagi. Yelah. Aku anak sulung. Ayah aku harap aku faham, kenapa mak dan ayah aku melayan kami dengan cara yang berbeza-beza. Bukan abah tak pernah cuba untuk faham setiap seorang anak-anaknya. Bagi aku, mak dan abah dah buat yang terbaik untuk kami adik-beradik. Alhamdulillah. Semua berjaya dalam bidang masing-masing. Abah bagitau, aku boleh berdikari, aku tau apa aku nak. Abah bagi lebih perhatian pada adik aku sebab dia perlukan lebih perhatian supaya dia tak rasa dipinggirkan. Abah aku tau aku tak sensitif macam dia. Haha.. Mungkin sebab aku pandai simpan kesedihan aku? Abah tak pernah tau masalah aku selagi aku tak tunjuk atau bagitau sendiri. Ye. Aku memang pelakon yang hebat. :P Aku tak sengaja. Niat aku tak nak susahkan hati mak abah. Aku tak nak tambah beban. Mak abah ada banyak benda lagi nak fikir pasal adik-adik aku yang lain. Lagipun aku dah biasa selesaikan masalah aku sendiri.

Bukan aku tak pernah cuba untuk suarakan ketidakpuasan hati aku masa kecik-kecik dulu. Tapi tak pernah menjadi. Mulut macam terkunci. Kekuatan hilang tiba-tiba. Agaknya Tuhan suruh aku bersabar sebab ALLAH Maha Mengetahui bila aku dah besar sikit, aku dah mula faham. Dulu aku beriye-iye nak masuk sekolah asrama penuh. Di situlah aku belajar dan mendidik diri aku menjadi anak yang baik kepada kedua ibu bapa dan kakak yang penyayang kepada adik-adik. Mungkin bila berjauhan, kita jumpa nur dan hidayah yang baru, untuk kita mula menghargai apa yang kita miliki selama ini.

Satu benda yang kelakar, abah sentiasa cuba untuk ingat makanan kegemaran kitorang, walaupun kadang-kadang abah 'confuse' tp kitorang tak kesah. Aku pulak jenis yang makan apa saja yang terhidang, so abah memang taktau apa yang aku suka kalau aku tak bagitau... hahah... Tapi ada satu hari tu aku terharu sangat sebab abah tau aku suka minum susu sebelum tidur.. Huuu.. nak menitik air mata masa tu sebab aku tak fikir pulak abah boleh ingat.. Masa tu aku cam mengamuk kat dapur sebab takde susu tepung langsung.. Rasanya dah bertahun-tahun aku tak minum susu kat rumah sebab sejak aku masuk asrama, takde sapa2 dalam rumah yang minum susu.. 6 bulan lepas SPM plak terus masuk U. So, bila aku dah bising2 tu mak aku cakap, mana ada sapa2 minum susu, kalo nak, krimer ade laa.. Huwaaa~~ Aku PMS kut time tu.. hahaha.. pastu abah cakap, "Abah lupa nak beli susu tepung. Abah tau anak abah yang ni suka minum susu sebelum tidur." Terkedu aku disitu.. Tak sangka ada yang perasan kewujudan aku.. wakakaka...

Korang tau tak? Sifat dan perangai kita tanpa pengaruh persekitaran dan makanan boleh dikategorikan mengikut nombor keberapa kita dalam adik-beradik. Menurut pengalaman orang tua-tua;

Anak Sulung: Paling banyak berkorban.
Anak Tengah: Nakal.
Anak Ketiga, dipanggil Alang (kalau perak, 'Yang'): Bodoh-bodoh alang.
Lurus bendul. Memang betul. Adik aku tu camtu la. haha..
Anak Bongsu: Manja. Paling disayangi semua kakak dan abangnya.

Gambar Hiasan

Nov 25, 2009

Sekeliling Aku..

Bukan senang kita nak percaya orang-orang sekeliling kita. Dan bukan senang kita nak dapatkan kepercayaan orang terhadap kita sebab kebanyakkan orang percaya pada luaran sahaja dan pandangan pada pertama kali berjumpa walaupun tiada sepatah perkataan pun yang keluar. Hanya pandangan mata dan tingkah laku menjadi ukuran. Tak salah menilai luaran seseorang tetapi harus diingat, manusia diciptakan dengan unsur dalamannya juga iaitu hati. Kadang-kadang belum bertentang mata, hanya cerita-cerita tentang orangnya sahaja sudah cukup untuk dijadikan kayu pengukur. Kenapa? Mungkinkah kita lupa, kita juga manusia yang ada hati dan perasaan? Bukankah kita sama? Sifat luaran, dalaman tidak membezakan satu manusia dengan manusia lain di dunia ini. Apa yang membezakan kita hanyalah Taqwa di sisi ALLAH. Memang dasar manusia (yang bermaksud 'yang lupa') pelupa!

Prinsip aku, redha dengan apa yang orang fikir atau cakap tentang aku selagi semua itu tidak mengganggu hidup aku. Senang. Aku tak pernah percaya pada apa yang aku dengar atau lihat. Aku cuma percaya pada naluri aku yang aku tak pernah kongsi dengan sesiapapun kecuali orang -orang yang dekat dengan hati aku. Jangan ada satu pun manusia sekeliling aku menentang naluri aku sebab aku akan padam dia langsung dari hidup aku. Dalam hidup aku, aku cuma hormat dan percaya pada orang-orang yang dekat dengan aku, susah dan senang bersama aku. Tak pernah sekalipun aku hilang dari hati-hati mereka, dan tidak pernah sekalipun mereka hilang dari hati aku.

Dedikasi khas untuk adik aku di Sepang:

Walaupun ada kalanya aku kecewa dengan sikap sesetengah orang yang dekat dihati, aku redha, kerana mereka tetap orang-orang yang sangat aku sayang di dunia. Mungkin aku lambat untuk sedar, tapi sekarang aku yakin, kerana Redha Allah menyusuli redha kedua ibu bapa aku, hidup aku terasa diberkati. Kerana kasih dan cinta aku pada adik-adik aku, aku rasa sangat disayangi, yang selama ini aku tak nampak, tapi sekarang semuanya jelas. Kerana kasihkan sahabat juga, aku terasa dihargai. Kita hanya perlu sedar, Allah sentiasa menyayangi hambaNya selagi hambaNya menyayangi dirinya sendiri.


Percaya lah.. We have always believed in you. But you seem not to believe in us. You choose to ignore our feelings. Maybe you don't realize that you have the most attention since small. I sacrificed a lot of my feelings and needs for you. And now, you want to throw it away, far away from you, like the tornado in your dream, and it tears my heart really bad.

KEKASIH AWAL DAN AKHIR

AIR DICINCANG TAK AKAN PUTUS

CINTA HATIKU

Nov 20, 2009

Kenduri kawin lagi.....

Aaaa.. Bulan 10 aritu sorang member aku kawin.. Bulan 11 ni aje 4 orang nak kawin!! cuti raya haji 2 orang, sekarang ni, aku dan adik2 aku serta mak ayah aku tgh bertungkus lumus bersiap-siap nak pegi Kuala Kangsar.. Rite after Jumaat prayer. Almaklum laa.. takkan mak and adik aku nk ponteng skolah plak.. Ayah sedara aku (merangkap adik mak aku) nak kawin.. kenduri utk 2 orang sekali actually (sorang dah nikah and kenduri belah pompuan bulan 6 aritu). So malam ni yg sorg lg tu nikah, esok kenduri belah perempuan kat Manong, ahad kenduri belah lelaki kat kuala plak.. haihh... bz2..

Aku suke plak kalo ade knuri2 kawin ni.. bukan ape.. time2 camni jela aku nk pakai baju kurung or kebaya.. heheheheh.. time lain kirim salam arr.. aku ni pemalas sket nk iron kain baju.. hahah.. time skolah dulu2 pun aku iron sekali 1 minggu punyer baju.. baju skolah, baju prep ptg, baju kurung prep malam, baju outing.. wahh.. rajin jugak dulu2 eh.. hahah.. kalo boleh nk buat 2 minggu terus tp baju tak cukup.. keh3..

alamak.. perut dh bunyi.. nak makan, nak solat.. chow ke kuala! Adios!

Nov 2, 2009

ECPI Water: A glass a day keeps a doctor away.



Air ECPI ni bukannya baru tapi ramai yang tak sedar kehebatan air ECPI termasuk lah aku. Antara yang aku baca:

ECPI Water is a combination of world best water treatment system which are reverse osmosis, alkaline, oxygenated, diamond clustered, ionize, ultra violet and electromagnetic wave treatment. In the production of ECPI water, wave patterns from all natural substance such as food supplements, organ code etc are transmitted into ECPI water molecule. The energy wave patterns which has been bombarded in ECPI water molecule will form a chain of stable memory pattern and gained high therapeutic effect and essential for body health.

And what more? It's first in the world with hf technology. I don't really wanna go deep into the technology but what I know is that they have a very practical way of maintaining the quality of the water where, every 5 hours, the electromagnetic wave is shot from the transmitter (far in Melaka) to all the receivers in the ECPI water around the world. That's how the electromagnetic wave treatment works for every 5 hours. Amazing huh? I'll collect more information on this technology later...

Gabungan Sistem Rawatan Air Terbaik Dunia dan Inovasi Teknologi "Wave Particle Duality".

Kenapa Anda Perlu Minum Air ECPI?
  • Halus (0.001 - 0.004 micron) ATAU 2500 kali ganda lebih halus dari saiz SEL DARAH MERAH.
  • Bersih, suci dan murni.
  • Alkali (pH 7.3 - 8.5).
  • Mengandungi oksigen 20% lebih tinggi dari air biasa.
  • Mengandungi nano colloid.
  • Mengandungi 1732 caj tenaga ERF (125,000 kali ganda berbanding saiz nano (1/10003))


51 sebab saintifik mengapa perlu minum ECPI 8-10 gelas @ 2.5 - 3.0 liter sehari

  1. Tubuh badan kehilangan bendalir/air di dalam tubuh dimana 6-8 gelas atau 2.5-3.0 liter sehari.
  2. Tubuh badan memerlukan air yang halus, suci beroksigen tinggi, berkolid, nano muneral, beralkali, diamond clustere, dan mengandungi tenaga therapeutic seperti ENPI atau zam-zam.
  3. Kekurangan air boleh menganggu fungsi organ dan akhirnya membunuh.
  4. Merangsang tenaga yang yang diperlukan oleh tubuh badan.
  5. Menghaliskan tenaga elektrik dan tenaga mekanikal yang diperlukan oleh sel.
  6. Membentuk ikatan kukuh struktur kulit.
  7. Menghindar dan memperbaiki kerosakan DNA yang tidak normal.
  8. Merangsang sistem imun.
  9. Bertindak sebagai pelarut/bendalir yang membantu proses penghadaman.
  10. Memberi tenaga kepada makanan untuk proses penghadaman.
  11. Meningkatkan kadar penyerapan bahan penting yang terdapat di dalam makanan.
  12. Membantu proses pengangkutan semua bahan di dalam tubuh.
  13. Meningkatkan kemampuan sel darah merah mengumpul oksigen.
  14. Membawa oksigen ke dalam sel dan membawa gas buangan keluar.
  15. Mengeluarkan semua sisa-sisa toksid dari seluruh badan.
  16. Bertindak melicinkan kawasan sendi dan menghindarkan sakit sendi dan sakit bahagian belakang.
  17. Membina kekuatan tulang rangka.
  18. Membantu mengatasi masalah sembelit.
  19. Membantu mengatasi masalah serangan jantung dan angin ahmar.
  20. Membantu mengatasi masalah penyempitan saluran jantung dan otak.
  21. Sangat berkesan di dalam membantu sistem penyejukan badan, perpeluhan dan pemanasan badan.
  22. Membekalkan tenaga elektrik bagi merangsang fungsi otak.
  23. Sangat diperlukan oleh hormon terutamanya neuro transmiter termasuk serotoin.
  24. Sangat diperlukan bagi menghasilkan hormon otak termasuk melatonin.
  25. Menghindar dan mengatasi sindron kurang perhatian.
  26. Menambah Tenaga.
  27. Mempunya ciri-ciri yang terbaik dan boleh diminum tanpa kesan sampingan.
  28. Membantu mengurangkan stress dan kemurungan.
  29. Mampu mengatasi masalah tidur.
  30. Mengekalkan awet muda.
  31. Memperbaiki tahap penglihatan.
  32. Membantu mengatasi masalah glaucoma.
  33. Merangsang sistem penghasilan darah dan mengelak masalah leukimia dan lymphoma.
  34. Menjadikan sistem imunisasi lebih efektif.
  35. Melarut serta mengelakkan pembekuan darah serta menstabilkan viscosity, isipadu dan tekanan darah.
  36. Mengatasi masalah senggugut.
  37. Memulihkan sistem penghasilan darah.
  38. Mengatasi masalah pemendapan di dalam saluran darah.
  39. Mengatasi masalah kekurangan air badan dan kehausan.
  40. Meningkatkan kemampuan tubuh menghasilkan hormon seks dan mengatasi masalah lemah syahwat.
  41. Memisahkan sensasi lapar dan dahaga.
  42. Mengatasi masalah berat badan.
  43. Membersih mendapan pada sel, tisu, ruang sendi, buah pinggang, hati, otak, dan kulit.
  44. Mengurangkan kesakitan sewaktu kehamilan.
  45. Membantu mengurangkan masalah keguguran.
  46. Mengkoordinasi fungsi otak dan badan bagi meningkatkan kecekapan berfikir dan bertindak.
  47. Mampu mengatasi masalah alzheimer, multiple scleross, parkinson dan penyakit berkaitan disorder saraf dan otak.
  48. Memulihkan ketagihan berkaitan kafein, alkohol dan beberapa jenis dadah.
  49. Meningkatkan sistem imun serta mewujudkan beberapa lapisan daya tahan.
  50. Mengkoordinasi seluruh tubuh badan dan mampu mengubati setiap jenis penyakit.
  51. Minuman berfungi tinggi untuk tenaga, kesihatan dan kecantikan.

Whoever is interested to try, can contact me or visit this website.

Nov 1, 2009

Bad October Mood..

I simply can't wait to finish whatever I'm doing right now and concentrate on my things. I want to get out of these unnecessary messes of life already but I just can't! There's no turning back for me. After all, these are the hustles and bustles in life, the things that make our life more variety and what more? I've become more observant. I should have taken human sciences. Duh..

But you see, the problem is, I'm not interested in other people's affair and I pay no mind for those who talk behind my back. They're not my business and I don't care to even think about other people's problems that much until I have to solve them!! whadde...?? COWARD! FACE IT YOURSELF! YOU'RE NOT A KID!! So, that proves I will not succeed in human sciences studies.. heh.. lame~.. Some people are born to be the type that keep their feelings, afraid to confront, love to grumble behind people's back and could not stand on their own, not even to protect the roots they're holding on! Pathetic losers..

When I say that I'm not interested in other people's affair, it has a different meaning from 'concern for others', ya... So, do differentiate between GOOD and BAD. And when I say that I pay no mind for those who talk behind my back, it also means that I'm not interested to know their opinion, which I never ask for, about my life affairs. So, BUZZ OFF! and get a life!!

Oct 15, 2009

Gincu pun bahaya!

Haa.. korang penah dengar tak gincu bibir yang ada plumbum. Menurut sumber-sumber yang aku baca, gincu yang ada plumbum boleh menyebabkan kesan karsinogen, iaitu; agen-agen yang boleh mencetuskan pertumbuhan barah atau kanser dalam tisu hidup. Antara contoh-contoh karsinogen yang ketara ialah abestos dan asap rokok. Agen-agen radioaktif juga boleh diklasifikasi sebagai karsinogen seperti gelombang gama atau partikal alpha yang dikeluarkan. (Sumber: Wikipedia)


Okey. So apa tindakan kita? Aku ada 2, eh 3 cadangan:

1) Takyah pakai gincu.
Tak pakai, bibir kering pulak ye? Kalo tak kering takpe gak.

2) Sapu bibir dengan minyak sapi.
Isk. Berbau pulak. Tapi bibir kompem lembut dan merah. Orang tua lelaki ramai buat ni beb. Maklum lah, merokok.. huhu..

3) Pakai lipgloss je. Kasi bibir kaler natural.

4) Nak jugak kaler2 eh? Pilih aje la gincu yang takde unsur plumbum.
Nak contoh? Aku ade 2 je. Kalo korang rajin explore la yang lain2 lagi.

4a) Gincu bibir HR. RM25.50 sahaja. Boleh tengok kat sini. Telah dibuktikan secara klinikal.
Aku memang promote yg HR ni sebab aku sendiri guna dan aku juga distributor. Kalo sape2 nak cuba, bagitau aku ye..
4b) Gincu Mayfirst. harga tak pasti. Aku try cari tp x jumpe. korang try la tgk. aku dpt info pun kt sini.

Owh.. ade 4 cadangan rupanya.. Kalo korang ada cadangan lain, dialu-alukan share di komen ye. Kalau info aku tak cukup, boleh tambah2-kan.. :)

Oct 14, 2009

Supplements and kidney problems.



I'm sure most of us take supplements whether they are in the form of liquid or pills, like vitamins, EPO, fish oil etc. Have you heard of cases like kidney problems resulted from the habit of taking supplements or let me stress here, too much supplements?

I'm also certain that each time we take a supplement, we will read things written around the bottle such as ingredients, distributor company name and address and not to miss ways to take the supplement. If you read carefully, there's usually a saying like, "drink a lot of water.." which means plain water.

Do you know why?
(some might have known this. Some might have not.)
In simple english (not bio-technically), to smooth the absorption of the supplements into our system and this will help avoid kidney problems. That's why, the more supplements we take, the more plain water we have to drink. So don't blame the supplements. Doctors and pharmacists have given advices, all we need to do is just follow and discipline ourselves.. That's all..

Insya Allah and good luck.

Oct 10, 2009

Typical MLM people..


Aku sedih la dgn cara org kita berniaga skrg. Kebanyakkannya nak untung besar2 tanpa mengira halal haram nya keuntungan yg dorg dapat tu. Baru2 ni aku sembang la dgn sorg member. Kebetulan mase tu aku paste link produk susu kambing HR kt facebook. Die terus comment kt link aku tuh. So, terjadi lah suatu perbincangan:

H: susu kambing?bagus...tp increase immune system bpe percent?

D: bace la dlm website tuuu... huhu.. mane la nk hafal lak bende2 tu.. :D yg ko perlu tau, lagi baik dr susu lembu la..


H: xde pn fact....ni kre lebih kurang IGg la eh?but IGg kambing..not lembu...protein base? kalo aku bg ko lg baik dr ni mcm mn?
(chaitt!! nmpk sgt tak bace.. nk ckp pun master la habis2 dulu... men libas jee..)

D: IGg lain.. xde fact? ko tak bace betul2 ni.. aku yg type sume bende dlm website tu tau..

H: o yeke?nnt aku explore lg...ko wat ni ke skang?ko doc mn?
(yo yo o' nk explore..)

D: aku study lg.. ni sampingan je sbb mmg aku minum pun.. 2 kotak sebulan.. huhuh.. aku kt perak.. nape?? nk raye?? :P

H: jauh gle kt perak...o ko minum..ko jd distributor ke?

D: a ah.. keahlian seumur hidupp.. harga ahli murah..

H: oic..potential income bpe?

D: depends on your sales.. starting at 5%..

H: oic..5%?huhu

(gelak siot.. aku tak abih citer lg tuuu... aku dh takde mood dh mase tuu.. org mcm ni bkn org yg pentingkan kualiti produk, tp pentingkan keuntungan!)

D: yerp.. makin byk sales, makin tinggi la komisyen.. kalo nk untung senang2 cari la bisnes MLM len.. (yg amik untung atas keuntungan org lain.. riba'.. berdosa tu weiiii...)
(so, aku tak berminat nak crite lebih lanjut sbb die ni mcm mata duitan je.. takde keje tetap agak nya)

H: tau xpe...cari la bg actual payout besar..
(seeeee???)

D: aku pentingkan yg halal.. ikut org laa.. lgpun aku dh lame guna produk ni...
(hamik ngko!! aku pengguna ok~~ bkn distributor yg promote membabi buta tp sniri tak pakai!)

H: ikut org la...pilihan ditangan masing2
(eh.. nak ajar org plak.. malas nak layann..)


Di satu page yg lain pulak die citer kt aku pasal produk yg die nak promote tu.. mahal giler aa.. aku bkn nye sakit smpi kene beli bende tu.. hahah.. sembang nye panjang sbb kitorg compare2 jugak dgn susu kambing ni since susu kambing HR ni mmg murah 10 kali ganda. tp ade satu part yg aku rase tak patut arr die ckp:

H: kalo nk dibandingkan zaman dahulu dan zaman sekarang byk perbezaan...nk dikatakan zaman sekarang wabak berbagai2..zaman dahulu xmcm sekarang..kita byk terdedah virus bukan2...kalo diberi pilihan antara ini (maksud die susu kambing HR) dan 30x ganda dr ini (die maksudkan produk die 30x ganda lg baik)..org bijak pilih yg mn? (APE YG KORG PK BASED ON AYAT DIA YG SEBELUM TU.. PASAL BRG DIA 30X GANDA LEBIH BAIK?? aku pk die ckp aku ni bkn 'org bijak' la..)

D: senang nye jaga je makanan kite.. jgn mkn bukan2.. penyakit tak dtg sniri.. knape kene ade soalan 'org bijak' tu? haha.. cynical.. (mula2 aku ckp camni.. tp die tak phm..)

H: dr makanan pn bleh dtg kn penyakit...xkn nk mkn roti jagung mcm org diabetis...xde quality of life la mcm 2... setiap manusia ade akal n fikiran...so manusia sume bijak...so soalan 2 mmg patut...example...kalo g klinik sbb demam ade ke org mntk ubat yg murah?mesti org nk ubat yg cepat elok n harga ade skit mahal...n kalo g kedai mkn ade mntk yg xsedap...sume org nk yg sedap....fikirkan la..

(So, aku pun bgtau die ape yg aku pk..)
D: tak kesah la ape ko fikir.. tp soklan tu mcm ckp org yg gune produk selain produk yg ko ckp tu bukan org bijak laa.. ape hak kau??

(yg FYI ni x bace pun xpe..)
FYI, mak sedara aku tuka dr produk mahal ke susu kambing sbb kesan nye same.. susu kambing lg elok pulak tu.. kalo takde bukti, aku tak promote.. aku bkn untung byk pun.. aku cuma memperjuangkan perniagaan org Melayu dan Islam..
Opah aku, dr sakit2 lutut mkn produk mcm2, minum susu kambing 2 hari dh boleh jalan mcm biasa.....
Kawan2 aku yg pregnant, aku bg minum and soh diorg tanye doktor sblm minum, doktor ckp DIGALAKKAN..
Setiap org ade keperluan die.. tak semua org perlu produk mahal2 kalo produk yg murah tp berkualiti sudah mencukupi..

(tp yg ni penting!!)
ape2 hal pun everything about this ends here.. kalo ko nak crite pasal produk lain lg nnt ckp laa.. aku suke explore.. tp jgn laa menghina org lain, ok? (aku maksudkan pasal soalan 'org bijak' die tu) Kalo org nk, diorg guna, kalo tak nak dorg biar.. tak perlu buruk2 kan..


H: aku ade hina ke? (x ngaku la plak.. x sedar agaknye..) aku ckp by fakta.. (fakta??) aku xhina sape2...maybe ko terase kot (aku terase? kwn2 aku yg bace sume pk bende yg same.. seolah2 org yg gune selain produk die bkn 'org bijak'.. WTH?)... sape ckp susu kambing xbgs...bagus ..sakit kuning pn bleh elok..testimoni ko pn bgs... tp kalo g jmp doctor pakar o saintis diorg xnk dgr testimoni..diorg nk clinical proven..(bkn testimoni aku bodoo.. dorg wat clinical test gakk.. adeihh.. payah ckp dgn org yg close-minded nih..) so?kalo ko mkn elok teruskan la..aku juz bg info ade yg lagi baik...so pilihan ditangan ko...

aku just nak tegur die sbb cara die tu salah.. mak kawan aku sorg ni guna gak produk die tp dh brenti sbb x larat nak bli, mahal sgt.. tp tuh laa.. member tu ckp, kalo die nk bli kan mak die pun, die takkan bli kt H ni.. menyakitkan hati je..

kesimpulannye.. carilah kerja yg bg kita pulangan atas titik peluh kita supaya kita takde lah terdesak smpi nk kene poyo2.. easy come, easy go.. think of it deeply.. Allah tu beradun.. Kalo rezeki kita, kita punya lah.. halal.. kalo bkn rezeki kita, tp kita ambik jugak, haram lah.. tak adil pada org lain..

Oct 8, 2009

Tiket murah Malaysia Airlines

Kalau sape2 tak tau lagi, ni ade promosi Malaysia Airlines.. dr KL dan penerbangan dlm semenanjung Malaysia je..
Boleh tahan la murah.. convenient.. 5-star..
Klik kt sini:
http://www.malaysiaairlines.com/campaign/2009/10/LF27/domestic.asp?cid=lf27|media|2

Oct 7, 2009

Big Bottoms?? No worries..

BIG BOTTOMS PROTECT AGAINST DIABETES.

You may want to think twice about lamenting your ample bottom. A pear-shaped figure COULD be good for your health. Researchers found that subcutaneous fat that typically collects in the hips, bottom and thighs actually helps reduce insulin levels and improve insulin sensitivity, protecting people from diabetes.
While studies have shown that abdominal fat raises the risk of type 2 diabetes and heart disease, subcutaneous fat does the opposite.
When the researchers transplanted the bottom fat into the stomach area of lab mice, the mice lost weight and had better insulin levels. The next step is to determine how the subcutaneous fat works to improve metabolism, with the aim of creating a drug that can mimic the effect.

source: Readers' Digest May 2009

Sep 16, 2009

Love is Actually .........

Heheh.. saje je tarik.. I would like to dedicate this song...

COME WHAT MAY by Nicole Kidman and Ewon McGregor

Partially dedicated to Sanggar Kirana members.. :)

Specially dedicated to someone.. Heheh.. :D

Never knew I could feel like this
Like I've never seen the sky before
Want to vanish inside your kiss
Everyday I love you more and more
Listen to my heart, can you hear it sings
Telling me to give you everything
Seasons may change winter to spring
But I love you until the end of time

Come what may, come what may
I will love you until my dying day

Suddenly the world seems such a perfect place
Suddenly it moves with such a perfect grace
Suddenly my life doesn't seem such a waste
It all revolves around you

And there's no mountain too high no river too wide
Sing out this song and I'll be there by your side
Storm clouds may gather and stars may collide
But I love you until the end of time

Come what may, come what may
I will love you until my dying day
Oh come what may, come what may
I will love you

Suddenly the world seems such a perfect place...

Come what may, come what may
I will love you until my dying day

Love is actually all around us..

Sep 15, 2009

Begini kesudahannya Ramadhanku..

Hari ini genap 26 Ramadhan umat Islam berpuasa. Maksudnya? Hanya tinggal 4 hari sahaja lagi sebelum kita menyambut Syawal. Pantas sekali masa berlalu..

Entah kenapa, Ramadhan yang aku impikan tak seindah bayanganku.. Sedari Syuru' hingga Maghrib bagaikan sekelip mata sahaja..

Aku sedih, entah kenapa..
Besarnya dugaanku sebagai wanita Islam, amal ibadatku terganggu oleh rutin bulananku..
Azamku untuk mengkhatamkan 30 juzuk ayat suci Al-Quran tidak terlunas di bulan yang mulia ini.. (sambung kemudian la..)
Aku sedikit terkilan, namun aku redha.. Di sebalik dugaan itu, aku yakin, pasti besar hikmahnya di sisi-Nya..

Detik demi detik, aku sedar, ruang ini Dia peruntukkan bagiku menjalankan tanggungjawab yang tidak kurang besarnya pada diriku, keluargaku dan pembimbingku..
Aku tidak akan berputus asa..
Andai hayat masih ada hingga detik Ramadhan seterusnya, aku akan terus berusaha dan berdoa agar semangatku tidak padam untuk meneruskan hidup atas jalan yang aku pilih ini..
Perjuanganku masih belum selesai..



Sedihnya Tuhan saja yang tau..
Janji pada diri sendiri terkubur..
Kenapa lemah sangat??

Sep 13, 2009

Menu snek malam ini: Brokoli Rebus/Kukus bersalut mayonis

Bahan2:

Brokoli (saiz - terpulang kepada individu)
Gula secukup rasa (jika perlu)
Garam secukup rasa (jika perlu)
Mayonis secukup rasa
Serbuk lada hitam

Cara menyediakan hidangan:

1) Kerat brokoli secara berpokok-pokok. Jangan main kerat je smpi hancur (tak nmpk rupe pokok nye), nnt khasiat nye kurang.

2) Panaskan air, kemudian masukkan brokoli yg telah dipotong dan dibasuh tadi ke dalam kuali/periuk.

3) Tambahkan garam dan gula secukup rasa jika mahu. Jika kukus tak perlu tambah.

4) Setelah brokoli lembut (agak2 boleh kunyah dgn rangupnya, jangan rebus lame2 sgt), angkat dan letakkan ke dalam mangkuk/pinggan.

5) Gaulkan dgn mayonis dan serbuk lada hitam secukup rasa. Siap boleh makan!


p/s = sorry tak letak gamba.. dh masuk lam perut.. kui3..

Sep 5, 2009

Diet??

Kadang2 orang salah faham bila kita cakap kita nak diet. Orang fikir kita tak makan langsung. Ada ke patut? Kita makan la. Tapi kuantiti yang kita makan kita kurangkan. Makanan pun kita pilih sebab kita tak nak ambik makanan yang tinggi kolesterol lebih2 sangat. Bahaya untuk kesihatan kita sebab kita jarang bersukan. Setakat senam pagi2 lepas bangun tidur aje la. Tapi, walaupun kita makan sikit, kita makan selalu. 2-3 jam sekali kite 'ngap' biskut atau roti whole-meal salut jem atau yogurt atau apa2 kuih yg ada kt dapur kita. Kita suka minum jus jugak. Sumber glukosa untuk badan. Kita baca banyak panduan2 berdiet secara sihat. Kita bukan diet membabi-buta je.

Sebab apa kita diet?

Kawan2 lelaki kita cakap kita gemuk. Kita tak kesah. Lantak la! Bukan diorang yang nak kawin dengan kita pun!! Lagipun, masa tu BMI kita stabil lagi. Antara 23-24. Ok la tu kan?

Satu hari tu kita cek berat kita. Pastu kita cek BMI kita. Mak aih. BMI kita dah 24.8. Apa maksudnya? Lagi 0.2 kita dah masuk kategori 'overweight'!! Cuak la kita!! Daripada apa yang kita baca, 'overweight' berisiko tinggi terhadap penyakit2 yang kita tak suka. Malas la nak cerita. Korang 'google' la sendiri. Dalam surat khabar pun dah banyak ulasan2 kajian kesihatan. Apa lagi yang nak kita semua sanggah kan??

Berjaya ke diet kita?

Awal2 kita diet, kita stop makan berat waktu makan malam. Mak kita tentang hebat2!! Mak kita cakap kita tak gemuk, kenape nak diet? Badan kita memang macam ni dari kecik2 lagi. Tapi bila kita explen pasal BMI tu baru mak kita senyap. Yela, dalam famili kita, kita yg paling pendek. Walaupun berat kitorg lebih kurang sama, tapi BMI tak sama. Huhu..
Dua minggu pertama (sebelum bulan puasa), kita skipping ptg2. Tapi, bila dah masuk bulan puasa, kita tak larat la nak skipping.
Hasil nya, lepas sebulan BMI kita turun ke 23.2. Alhamdulillah.. Kalau boleh kita nak turunkan lagi ke tahap selamat. Boleh ke?

Aug 27, 2009

Demi Matahari (Wa Ash-Shams)

Demi Matahari
Album : Di Pintu Langit
Munsyid : Snada
Sumber: http://liriknasyid.com


Demi matahari dan sinarnya di pagi hari
Demi bulan apabila ia mengiringi
Demi siang hari bila menampakkan dirinya
Demi malam apabila ia menutupi

Demi langit beserta seluruh binaannya
Demi bumi serta yang ada di hamparannya
Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya

Allah, Subhanallah … Allah, Subhanallah
Allah, Subhanallah … Allah, Subahanallah

Allah mengilhamkan sukma kefasikan dan ketaqwaan
Beruntung bagi yang mensucikan-Nya
Merugi bagi yang mengotori-Nya ... Subhanallah

Cipt. : M. Lukman Nunasyim (Maroji : QS Asy-Syamsy)
Music Arr. : Ari Wibowo
Vocal Director : Erwin Yahya/Ikhsan Nur Ramadhan

Aug 13, 2009

O2 Broadband Device Sucks!

Purchased at RM329 4 months ago, yeah, cheap..
Performance? First time installation of device, failed. Called the seller and reported the defects.
Got new device replacement..

End of July, the device acted cheap again!! Really!! I suspected that this guy sold me one of the nearly expired devices for stock clearance!! Damn! Now, the device cannot be detected anymore from any computer. If it's just my computer, it could still be forgiven.. but all the computers in the house?? The device must have been broken!!

The End.

ps= still awaiting response from my personal 'technical assistant' regarding the device check-up.

Jul 7, 2009

Egois

egois.

bila ego mengatasi akal, fikiran kerap terbatas.

hanya dipandukan oleh nafsu semata-mata.

sombong. bongkak.

kau fikir kau hebat!

kau sahaja lah yang tepat.

kenapa tidak kau selami hati-hati kami?

bukankah bahasa melambangkan peribadi?

Aku Buntu

kadang-kadang, aku rasa macam semangat aku dah hilang..

boleh ke aku habiskan sisa-sisa perjalanan hidup yang aku lalui sekarang ni?

atau aku harus beralih arah?

ke arah jalan yang aku fikir lebih sesuai untuk aku..

terlalu banyak perkara yang bertindih yang harus aku selesaikan..

tak mungkin sekaligus..

sesungguhnya, aku buntu..

Jun 23, 2009

A little thing to share: Philosophy in Life

Source: Anonymous


When things in your life seem almost too much to handle,

When 24 Hours in a day is not enough,

..........................................................................................................................................................................

A professor stood before his philosophy class and had some items in front of him.
When the class began, wordlessly, He picked up a very large and empty mayonnaise jar and proceeded to fill it with golf balls.

He then asked the students, if the jar was full.
They agreed that it was.

The professor then picked up a box of pebbles and poured them into the jar. He shook the jar lightly. The pebbles rolled into the open areas between the golf balls.

He then asked the students again If the jar was full…

They agreed it was.

The professor next picked up a box of sand and poured it into the jar.. Of course, the sand filled up everything else.
He asked once more if the jar was full. The students responded

With an unanimous ‘yes.’

The professor then produced Two cups of coffee from under the table and poured the entire contents into the jar, effectively
Filling the empty space between the sand.
The students laughed.

‘Now,’ said the professor, As the laughter subsided,

‘I want you to recognize that this jar represents your life..The golf balls are the important things – God, family,
children, health, friends, and favorite passions

Things that if everything else was lost and only they remained, your life would still be full.

The pebbles are the other things that matter like your job, house, and car.

The sand is everything else – the small stuff.

‘If you put the sand into the jar first,’ he continued, ‘there is no room for the pebbles or the golf balls. The same goes for life.. If you spend all your time and energy on the small stuff, You will never have room for the things that are Important to you.

So…

Pay attention to the things That are critical to your happiness. Playwith your children. Take time to get medical checkups.
Take your partner out to dinner.

There will always be time oo clean the house and fix the disposal.

‘Take care of the golf balls first –The things that really matter.
Set your priorities. The rest is just sand.’

One of the students raised her hand and inquired what the coffee represented.

The professor smiled. ‘I’m glad you asked’. He looked at the class and asked, "What is the point of this illustration? "

One enthusiastic student raised his hand and said, "The point is, no matter how full your schedule is, if you try really hard you can always fit some more things into it!"

"No," the professor replied, "that's not the point. The truth this illustration teaches us is: If you don't put the big rocks in first, you'll never get them in at all." It just goes to show you that no matter how full your life may seem, there’s always room for a couple of cups of coffee with a friend!


Adakah anda atau ahli keluarga anda mengalami tanda-tanda seperti dalam gambar?Anda mungkin KEKURANGAN VITAMIN C dalam...

Posted by Dyan2u Shaklee Vitamins Kulim Kedah on Sunday, November 29, 2015