Dec 22, 2009

kembung, sardin, tauhu

Kalo sape2 taktau lg, aku ni 'hantu laksa' sebab mak aku 'hantu laksa' pastu turun kat aku sebab dari aku kecik lagi mak aku sangat suka masak laksa, siap paksa aku belajar cara2 nak masak laksa lagi tu!! Horhh!! Mana tak berantu.. :P

Jadinya, aku sangat suka masak laksa tapi dari dulu lagi kitorang selalu rasa kuah laksa yang kitorang dah biasa buat ni macam ada kekurangan. Tak sesedap yang mak aku cakap dia penah makan time kt penang dulu. Cari punya cari punya cari, baru-baru ni mak aku dapat tips. Kuah laksa sedap kalo kite campur ikan kembung, sardin, tauhu... ada yang kasi tips masuk ikan bilis sekali! (edit: ohh.. silap2.. tapis air rebusan ikan bilis tuh jer~~ tp mak aku bgtau kitorg x pnah buat tu sbb dh gune kiub ikan bilis. Tp aku rase mesti ade bezanya kan? huhu..) Selama ni kitorang buat guna satu jenis ikan je.. kembung saja, atau sardin saja.. pergh.. dengo pun dah meleleh air liur beb! Aku laa... korang taktau aa.. aku memang suke makan ikan.

Ape lagi?? Takkan takmo try kan?? Ahad aritu aku pun buat la kuah laksa.. Stended aa kalo time2 mak aku bz correct paper spm, aku pun bz jugak aa.. terima menu sahaja~~ Tapi ikan yang aku gune kembung, sardin dan tauhu sahaja.. Tak igt pulak ke ikan bilis tu..

Ikan kembung


Ikan sardin

Part yang paling best mase buat laksa ialah ketika mengasingkan isi dari tulang.. hoho.. tipu la kalo sape2 masak laksa x buat bende ni.. :P apedia?? ye.. amik isi ikan masuk mulut instead of masuk pinggan lg satu! koh3!! Ngelat betul! Dah tu ape yang tinggal nk buat kuah?? heheh.. ade2.. kitorang ni dh expert.. keh3.. poyo je.. Dah blend2 semua bende, masuk dlm periuk nak masak ni.. kasi masak pastu tak sempat nk masuk daun kesum dengan bunga kantan lagi aku dah tak sabar nak rasa..

Sluurrrpp~ sesudu.. Pergh!!!! Terangkat beb! Bukan nak puji kuah laksa aku :P.. Tp mmg betul aa resepi tu!! Kenapa la dari dulu2 tak tau ni?? isk3..

Okeh! Aku nk gi tido plak.. tibe2 je td teringat kt laksa dan sekarang ni siyes tgh meleleh air liur aku!! LOL~ tolong jangan geli~ :P

Adakah anda atau ahli keluarga anda mengalami tanda-tanda seperti dalam gambar?Anda mungkin KEKURANGAN VITAMIN C dalam...

Posted by Dyan2u Shaklee Vitamins Kulim Kedah on Sunday, November 29, 2015