Jan 6, 2010

Lelaki dan tips memilih pasangan.

This past few days, asik entry emo2 aje kan?? Dah lari dr tujuan sebenar kite berblog. Lagi-lagi di awal tahun baru ni. So, ape kate kali ni, kite share sesuatu..

Lelaki yang kite suke: (Jeng jeng jeng)

1) Berhidung besar. Hohoho.. Besar mane tu ikut suke kite la. Oopss.. Kenapa? Menurut kajian, sikap kepimpinannya tinggi. Baru la kite dengar cakap sket. Tak pecaye? Cube ingat balik hidung2 pemimpin2 terkemuka. Kat Malaysia ni pun cukup lah.. heh..

2) Tall, dark and handsome.. Ahh~ dalam mimpi je tu.. Hahah.. bagi kite, asalkan tak 'muka jambu' sudah. Hurm, ikut kite jugak camana definisi 'muka jambu' tu kan? Yang penting bagi kite is the manly-look on him.

3) Romantik... ke?? Bila dengan kite je. Bile ade orang lain die jadi tegas.. Ok ape.. Sebab kite mesti lah yang istimewa di hati si dia.. Kite komfem jatuh cinta.. ohh.. *berangan*

4) Penghibur di kala kite suka atau duka.. perlu explain ke?? Huhu.. ye.. mungkin ramai lelaki begini..

5) Tak banyak cakap.. Tak cakap kosong.. Ini penting bg kite sebab kite tak suke benda mengarut.. Mulut2 manis ni bukan dalam kriteria lelaki yg kite ambil peduli.. hoho.. Taktau la org lain camane kan..

Ade lagi tp common kut.. korang pun boleh agak.. Alaahh.. fikir-fikir balik pun, pakwe kite sekarang takde la kesemua kriteria-kriteria di atas.. (hidung die tak besar.. hidung kite yg besaa.. hoho~) Kesimpulannya, terimalah seadanya.. Macam lah kite ni bagus sangat kan nak pilih2.. huhu..





Tapi yang bawah ni kite nk share sungguh2.



Tips mencari pasangan hidup menurut syariat Islam:
(sumber utama: Buku teks/rujukan Pendidikan Syariah Islamiah SPM)

A) Untuk memilih calon isteri
  1. Mempunyai asas pendidikan agama (beriman), asas akidah yang cukup dan baik akhlaknya kerana wanita yang memahami ilmu agama faham tanggung jawabnya sebagai isteri dan ibu.
  2. Bersifat penyayang (terhadap suami dan anak-anak yang bakal lahir) dan sihat tubuh badan (untuk menguruskan hal rumah tangga) serta mampu melahirkan zuriat yang banyak (dilihat berdasarkan baka keturunannya, contohnya, melihat kepada ibu atau saudara-saudara perempuannya yang telah berkahwin, sekiranya mereka melahirkan banyak zuriat, maka wanita itu juga boleh melahirkan byk zuriat).
  3. Memilih anak dara bagi pemuda yang belum berkahwin (or should i say masih teruna?).
  4. Mengutamakan wanita yang tiada talian persaudaraan.

B) Untuk memilih calon suami
  1. Islam. Penting bagi seorang Muslimah untuk memilih calon suami yang beragama Islam kerana Islam adalah satu-satunya jalan yang menjamin kesejahteraan dan keselamatan kita dunia dan akhirat.
  2. Berilmu, memiliki akhlak yang baik, soleh dan taat mengerjakan suruhan agama. Dengan ini dia pasti mengetahui hukum-hukum Allah tentang bagaimana melayani isteri, berbuat baik kepadanya, dan menjaga kehormatan dirinya serta agamanya. Dia akan dapat menjalankan kewajipannya secara sempurna dalam membina keluarga seperti kewajipannya sebagai suami, mendidik anak-anak, menegakkan kemuliaan, dan menjamin kesempurnaan rumah tangga.


Mind your own business..

Ada mulut2 di sekeliling aku yang suroh aku cari lain (berkaitan pakwe aku).. haa... Mulut2 ni ade lah kepunyaan orang2 yang dekat tp jauh (atau jauh tp dekat ke.. ahhh lantak laaa!!) dengan aku tp pk la weii, ko kenal aku brape peratus?? 10%?? 5%?? Layak ke ko ckp camtu kat aku?? ko ingat aku ni pompuan yg 'mudah' ke??

Hey!! Aku tak kesah pun ko kawen sape dan macam mane weii!!! Selame ni aku idup pun tak susahkan kau!! ( Haa.. kan dah kasar bunyi nyee...)

Mak bapak aku pun rilek je yg ko kecowh2 tu pahallllllll~~~~ haihhh.. hangin satu badan aku (pd hari itu saje lah!! hoho~)


Ayat die.. "Ramai lagi org lain, yan.." Tak pasal2 je, pdhal takde pulak aku sebut ape2 pasal pakwe aku time tu.. Aku senyum jela sbb aku rasa aku tak perlu amik pusing ape die ckp tu..
[edit]dalam hati aku ckp, 'a ah. mmg ramaiiii... buaya darat, pisau cukur, kaki pukul, kaki pompuan.. ramaiiii.... ramai sangattt...'

Tak jadi isu punnn~ Tah ape la bende buruk die denga kan.. Isk tak masuk lgsg aku dengan org2 yg suke percaye ckp org lain, jenis tgk luaran, first perception!! Boring~~ Cuma aku nk warning aje laa kalo ade sape2 yg rase kenal sgt dgn aku ni, sila tampil ke hadapan.. Aku nk tgk, betul ke korg kenal sgt dgn aku......???

Aku tak sombong (tak caye tanye kwn2 aku.. huhu), tp kalo ade yg mule jage tepi kain aku, aku akan persoalkan hak org tu terhadap aku.. So, think twice!! Lagi sekali aku igtkan ye (sbb aku dh penah sentuh pasal ni dlm post2 sblm ni..), 'jage tepi kain' dan 'ambil tahu' ada definisi yg berbeza.. So, jgn salah faham. Aku boleh terima pendapat org, tp bkn calang2 org..


Memetik lagu adam n stacy, Menggegar Dunia.. (cehh.. poyo je kan?? :P)

Biarkan orang berkata kita pasangan tak kena
Biarkan mata-mata menjeling penuh curiga
Mereka tidak tahu hubungan engkau dan aku
Meletup bila bersatu

Walaupun ku kekiri, ku kekanan
Kita maju ke hadapan
Siapa benar siapa salah
Yang penting sama mengalah

Adakah anda atau ahli keluarga anda mengalami tanda-tanda seperti dalam gambar?Anda mungkin KEKURANGAN VITAMIN C dalam...

Posted by Dyan2u Shaklee Vitamins Kulim Kedah on Sunday, November 29, 2015