Feb 13, 2010

Berenang memang betul-betul bakar kalori dowh~

Dulu saya tak yakin berenang boleh bakar kalori.
Biar betul kan?? Dok dalam air kowt~
Cuma yang saya perasan, tiap kali lepas berenang, badan saya panas, berpeluh.
That's a good sign.
Tapi saya masih tak yakin sebab saya berenang sangat lambat!!

Rai (housemate and swim-mate saya) ada alat penimbang berat digital.
Petang semalam sebelum pegi berenang, saya timbang berat badan.
Lepas balik dari berenang, saya timbang berat badan semula.
Semalam saya swim 5 laps. Berat saya turun 0.8 kg.

Pagi tadi saya buat perkara yang sama sebelum dan selepas.
saya swim 6 laps, berat saya turun 0.9 kg.

Ok, semalam, mungkin faktor makan pagi dan tengahari.
Pagi ini pulak, tak makan apa-apa lagi.
Logik ke?

Bayangkan berapa kalori yang boleh dibakar kalau saya berenang dengan lebih pantas lagi...
Hurm.. I'm addicted now!!

Tak kesah lah...
Yang pasti, sekarang saya yakin saya berenang untuk kesihatan.
Bukan sekadar main-main air sahaja. :D
Yeeeheuwww!!

Apa-apa pun, itu tak bermaksud berat badan saya dah turun.
Bila saya makan, berat saya akan naik..
so basically, saya hanya menggunakan kalori yang ada untuk melakukan aktiviti-aktiviti sihat itu.
Kalau nak turunkan lagi berat badan, mungkin saya patut kurangkan kuantiti makan??
Impossible.. keh5..

Adakah anda atau ahli keluarga anda mengalami tanda-tanda seperti dalam gambar?Anda mungkin KEKURANGAN VITAMIN C dalam...

Posted by Dyan2u Shaklee Vitamins Kulim Kedah on Sunday, November 29, 2015