Dec 19, 2012

Sharing : 50 TANDA ANAK CERDAS.

[Dipetik dari Majalah Pa&Ma 2011]

Mempunyai anak yang pintar dan cerdas adalah impian semua ibu bapa. Kita sebenarnya boleh melatih kecerdasan anak-anak sejak dari mereka kecil melalui aktiviti seharian ketika bersama mereka. Berikut merupakan 50 perkara dan aktiviti yang menandakan anak anda seorang yang cerdas.

Let's check !

1. Kenal Wajah Anda – Dia merenung anda sambil dan memegang wajah anda. Dia sebenarnya sedang membina memorinya. Checked. Age 3 mo.
2. Berbual dengannya – Dia menunjukkan reaksi apabila anda berbual dengannya. Dia akan melihat anda seakan memahami apa yang anda cakapkan. Checked. Age around 2-3 mo.
3. Memberi senyuman – Anda senyum kepadanya dan dia pun akan tersenyum kepada anda. Sudah mulai menunjukkan perkembangan emosinya. 
Checked. My father noticed this as early as in the first week after birth, but nobody including myself dared to agree to it, but later after a week, we cud see that he's responding. He stared and smiled to the people holding him (particularly those who're always around him at home).
4. Bertindak balas kepada permainan kesukaan – Asyik bermain dengan permainan kesukaannya. Cuba anda ambil barang itu, dia pasti akan menjerit. 
Checked. Age around 3 mo. His ABC Foam Mat kitorg buat jd mcm rumah. Actually that toy was meant for toddlers age 3 yrs and above, purposely bought earlier to generate his mind and rough motor. He always wants to put them in his mouth and will cry as we drew him away or take it off his hands. Now, as he's already in walker, whenever he gets his favourite toy, die akan laju2 pegi bwk lari smbil tgn dok ke dpn, mcm bwk trofi itu.. keh3.. If we stretch our hands closer to him, he'll scream 'coz he thinks we are going to snatch the toy from him.. Kinda hilarious watching him~ hahah.. But be careful uols, anak ni kite jgn seksa jiwa dia.. kalo takmo bg satu2 bende pd die, make sure bende tu die x nmpk. jgn saje2 sakat, dh bg, then ambik balik.. sian baby.. sy mmg tak suke buat camtu pd anak sy n sy x suke org lain buat mcm tu pd anak sy.. sakit hati sbb dorg x paham.. jgn bg anak kecewa, efek jiwa die.. :(
5. Tahu apabila namanya dipanggil – Anda memanggil namanya dan dia memandang ke arah anda. Panggillah nama yang biasa anda ucapkan setiap hari. 
Checked. Age 3 mo.
6. Mencapai objek – Kemahiran motor kasarnya semakin baik. Dia boleh mencapai dengan tangan objek permainan dengan mudah. 
Checked. Age 4 mo.
7. Berminat objek yang terang – Warna terang seperti merah, hijau, oren dan kuning adalah warna kegemaran si manja. Letaklah objek atau permainan yang berwarna seumpama ini, dia akan pantas mencapainya. 
Checked. Age 2 mo.
8. Suka merenyukkan objek lembut – Ia adalah perkembangan positif buat si manja apabila suka memegang dan meramas objek atau permainan kain yang mengeluarkan bunyi seakan plastik. 
Checked. Age  2mo.
9. Ketawa bersama – Si manja suka anda menggeletek badannya, bahkan menciumnya. Dia akan ketawa apabila anda berbuat demikian. 
Checked. Age 3 mo. Earlier, only me can do that.
10. Boleh membuka dan menutup genggaman tangan – Cubalah permainan seperti ‘cak cekur’ sambil menunjukkan cara bagaimana tangan digenggam dan dibuka. Dia akan melakukan bila-bila masa dia berasa selesa, bahkan semasa minum susu. 
Checked. Age 3 mo.
11. Bergerak dengan yakin – Masih belum boleh merangkak, tetapi sudah mula menunjukkan usaha untuk mencapai objek yang disukai dengan hanya mengesot. Si manja sudah mula menunujkkan sikap terujanya. 
Checked. Age 4 mo.
12. Tepuk tangan – Bersama si manja menyanyi dan menepuk tangan sambil mengerakkan badannya ke kanan dan kiri. Dia akan tersenyum gembira dengan aktiviti ini. 
Checked. Age 6 and a half mo.
13. Tidur dengan lena – Si manja tidur dengan lena dalam tempoh yang lama antara 2 hingga 3 jam. Selepas bangun tidur, si manja dibiarkan bermain sendirian dan dia tidak merengek. 
Checked. Age 4 mo. Mmg suke kalo tgk die tdo lame sbb bile bgn, dia angkat main sorg2, skrg dh guling2, die akan guling2 smpi bosan br die jerit panggil ummi die.. huk..
14. Suka mandi – Sayang jom mandi! Suka menyentuh air semasa mandi dan tersenyum gembira. Begitu juga selepas mandi semasa memakainya pakaian. 
Checked. Since birth ! janji perut kenyang.. skrg dh besar, klua dari tab mandi die pun dh jerit2 nk masuk balik.. adoiyaiii~
15. Urutan – Bayi suka badannya diurut. Lakukan secara rutin. Urut bahagian kaki, badan, tangan dan mukanya. Jika dilakukan secara rutin, si manja mudah tidur dengan lena. 
Checked. Age  1 mo.. Actually dh boleh urut sejak umur 4 hari tau.. dh sebulan tu br tau.. huk..
16. Suapan sayang – Si manja dengan mudah makan makanan pejalnya apabila anda memujuknya seperti “vroom, vroom, kereta nak masuk gua, aaa buka mulut sayang!”. Pastinya si manja membuka mulut. 
Checked.
17. Aksi spontan – Cara santai untuk bermain dengan si manja dengan meniup perut, muka dan lehernya perlahan-lahan. Cuba lihat tindak balasnya. Pastinya dia akan ketawa!. 
Checked.
18. Mari berdansa – Peluk dan dukung bayi mengikut irama muzik yang rancak. Pasti si manja teruja dan ketawa. 
Checked.
19. Kenalkan buku – Duduk bersamanya membaca buku. Baca buku berulang kali. Pakar mendapati bahawa bayi seawal lapan bulan dapat belajar mengenali turutan dalam cerita jika dibaca berulang kali. 
Checked. Alamak, dh dok baca kt dia since birth.. ok la tuh kan.. dia suka tgk gambaq~ la baghu 7 bln stgh. Dr 6 bln lg dok rebut buku dgn ummi.. apa ummi baca smua dia nk baca tp boh lam molot dulu.. haruuu~
20. Bermain dengan abangnya – Biarpun masih kecil, si manja turut mempunyai perasaan ingin berkawan. Biarkan abangnya mengagahnya. Si manja ketawa apabila abangnya membuat muka lucu. Checked. But with other kids. Dia sulong~
21. Permainan sorok – Sorokkan barangan permainan kesukaannya. Si manja akan seronok melihat objek yang hilang dan muncul kembali. Ia akan membuatkannya ketawa. Checked.
22. Bermain dengan makanan – Sediakan makanan dengan tekstur berbeza termasuk lobak yang direbus dan dihiris halus, bijirin, pasta atau cebisan ayam yang dikisar atau hirisan ikan. Cara ini si manja dapat berlatih mencubit dan meneroka deria rasanya. Owh, not yet done, tp penah la buat secara berasingan setiap method.. shud try nih..

23. Menonton tv – Si manja suka menonton rancangan kegemarannya. Bunyi dan warna-warni yang dilihat dalam kaca televisyen akan membuatkan dia asyik seketika. 
Checked.  Asal bnuyi lagu2 je mesti die tgk, paling die khusyuk kalau time iklan "Bananana~~~~".. So exciting tgk die, tp sy tak galakkan anak tgk TV.. Selalu bia die main je..
24. Permainan tekan dan bunyi – Sediakan permainan yang mengeluarkan bunyi apabila ditekan. Si manja pasti teruja apabila dia tertekan pada permainan itu dan mengeluarkan bunyi. 
Checked. Br je beli Ipad n Iphone for kids.. Tp Iphone tu mcm tak bekesan sgt.. nk bli the other one yg name "cute cellphone" tu..
25. Bergolek ke sana sini – Pantang tinggal sekejap, si manja yang belum boleh berjalan akan bergolek di merata tempat. Pastikan ruang dalam keadaan bersih dan tiada objek yang tajam supaya si manja bergerak dengan selamat. 
Checked.
26. Nyanyikan lagu – Nyanyilah apa sahaja lagu sama ada yang anda reka (mari kita pakai baju, pakai baju…) atau didapati di internet. Lagu membuatkan bayi semakin aktif dan ceria. 
Checked.
27. Sentuhan dan rasa – Sediakan satu kotak kain dengan tekstur yang berbeza-beza seperti kain tuala, kain kapas dan linen. Perlahan-lahan sapukan kain-kain tersebut pada pipi, kaki dan perut bayi sambil bercerita bagaimana rasanya. 
Not yet done.
28. Petik bunga – Sambil dukung bayi, bawalah dia ke taman bunga. Biarkan dia menghidu bau haruman bunga-bungaan. Dia akan menyukai suasana yang mendamaikan ini, lebih-lebih lagi di bawa bercuti ke kawasan peranginan. 
Checked.
29. Jatuh dan angkat – Bayi memang suka menjatuhkan objek yang dipegangnya dari kerusi makanannya yang tinggi. Anda angkatkan dan berikan kepadanya. Kemudian dia menjatuhnya kembali. Sebenarnya bayi sedang belajar dengan persekitarannya. 
Checked. Smpi dh bosan, malas nk angkatkn.. hiks..
30. Membebel – kadang kala, bayi mengeluarkan suara yang tinggi dan membebel. Biarkan dia begitu. Dia sedang belajar tentang bunyi atau mungkin teruja dengan sesuatu objek. 
Checked.
31. Bina laluan halangan – Tingkatkan kemahiran motor dengan meletakkan kusyen sofa, bantal, atau permainan di atas lantai. Kemudian tunjukkan kepada bayi bagaimana hendak merangkak di bawah, di atas atau di sekeliling halangan tersebut. 
Not yet done.
32. Ikut mimik muka dan bunyi – Ajak si manja anda mengikut muka mimik anda. Buat pelbagai aksi lucu atau bunyi yang bayi boleh tiru dengan mudah. 
Checked. My sis ckp, die perasan most mimicks yg Adam buat die tiru ummi die.. hiks lagi~
33. Aksi lucu – Kembungkan pipi dan suruh kanak-kanak sentuh hidung anda. Bila dia sentuh sahaja, proof! Tiupkan ke mukanya. Pasti dia suka aksi lucu ini. 
Checked.
34. Masa untuk bercerita – Sebelum tidur, bacalah cerita dongeng kegemarannya. Buat suara dan aksi semasa membaca cerita itu. Malah anda boleh tukarkan nama watak utama ke nama si manja supaya dia seronok. 
35. Lihat diri dalam cermin – Biarkan si manja merenung dirinya di dalam cermin. Dia mungkin menyangka yang dia sedang memerhatikan budak comel yang lain. 
Checked.
36. Taman permainan buatan – Anda baring dan si manja akan memanjat dan merangkak di atas anda. Kemudian dia akan mencium pipi anda. Permainan yang menyeronokkan anda dan si manja. 
Checked.
37. Mari mengira 123… – Usia si manja hampir satu tahun. Dia boleh berjalan. Jadi mari belajar mengira dengan jumlah anak tangga dalam rumah anda. Kira dengan kuat dan pasti dia akan mengikut anda. 
Not yet done. Br 7 bln..
38. Kenali wajah ahli keluarga – Letakkan gambar wajah ahli yang penting dalam kehidupan si manja anda. Sebutkan nama-nama wajah yang dikenalinya. Semakin si manja membesar, semakin dia mengenali orang disekelilingnya. 
Not yet done.
39. Golek bola – Golek bola dengan perlahan kepada si manja. Pilih bola jenis lembut supaya tidak mencederakannya. Si manja akan belajar untuk menangkap bola yang bergolek. 
Not yet done.
40. Kenali rakan sebaya – masa untuk mengenali dunia luar dengan membawa dia ke rumah teman yang mempunyai anak seusia anak anda. Biarkan dia bermain bersama rakan sebayanya. Checked. Tp kecik sgt lg.. tak main pun.. dok renung2 and pegang2. Adam suke lage kepale.. mcm semut.. hahah..
41. Menjerit – pernah mendengar si manja tiba-tiba menjerit! Ya. Ia berlaku apabila si manja begitu seronok dengan apa yang dilakukannya, walaupun hanya bermain seorang diri. 
Checked. Bwk tgk dlm peti ais pun menjerit.. adeihhh..
42. Berdikari – Apabila minum susu, si manja sudah boleh memegang botol susu dengan sendiri. Malah sambil menonton rancangan televisyen kegemarannya. 
Checked. Sippy cup. Adam tak minum dlm botol..
43. Kenali anggota badan – Masa menukar lampin pun boleh digunakan untuk belajar. Gunakan waktu itu untuk mengajar bahagian badan atau pakaian. 
Checked. Tp dh lame x buat sejak die bergolek2.. asik nk cepattt jeee..
44. Pegang tangannya – Sentuhan amat berkesan untuk memberi keyakinan kepada si manja. Pegang tangannya sambil mengerakkan jari kemrinya. Si manja suka akan aktiviti ini. 
Checked.
45. Tambah perbendaharaan kata – Bawa bayi berjalan-jalan dan beritahu semua perkara yang dilihat semua perkara yang dilihat padanya. Cara itu boleh menyediakan bayi dengan sebanyak mungkin perbendaharaan kata. 
Checked.
46. Pelukan – pelukan akan membuatkan bayi berasa selamat. Dia akan merasa selesa dan selamat semasa dalam pelukan ibunya.
Checked.
47. Bermain buai bersama – Bersama si manja bermain buaian di hadapan rumah. Duduk bersamanya sambil bercakap perkara yang menggembirakannya. 
Checked.
48. Segar – Sentiasa dedahkan si manja dengan udara yang segar. Elakkan membawa si manja di kawasan yang sesak dengan orang ramai dan udara yang tercemar. 
Checked.
49. Kesihatan yang stabil – Sentiasa memantau kesihatan si manja supaya badannya tidak mudah dijangkiti penyakit. Dengan ini, si manja akan sentiasa aktif bermain untuk merangsang mindanya. 
Checked.
50. Rehat – baring bersama si manja setelah seharian bermain. Baring di lantai yang bersih atau di atas tilam. Lihat aksi si manja anda. Dia sudah tentu akan meneroka apa yang yang ada berhampirannya. 
Checked.

Dec 7, 2012

"The super monstrous book sale" is back !

Attention book lovers !!
THE BIG BAD WOLF 2012 has started !


I didn't get the chance to go to this amazing book sales last year.
This year, they are holding it at Mines Convention Centre.
Three million books are at 75% to 95% discounts ! Crazy !! Who would want to miss ??

Nov 24, 2012

Pregnancy Diary #15: The Last Episode of the First Season ;P

This happened six and a half months ago~

I'd like to express my gratitude to the members of Gentle Birthing Group in FB for all the tips and advices they've shared. I gave birth to Adam on the 7th of May at Teluk Intan GH. Frequent contractions at 15 minutes apart started about 4 am. Blood show spotted during my first pee at 6 am. Waited for my parents to wake up and updated them about my condition. I decided to wait until I was confident that I was near labor, but my mother insisted that I went straight to the labor room. With her excited face, I just cudn't disagree anymore. 8.30 am, my father brought me to Teluk Intan GH labor room. Was 3 cm dilated, so I was admitted to the ward until the opening reached 4 cm, then only they'll bring me to labor. 

 Knowing the procedures, I was afraid that after my amniotic water was forcefully broken, I might be having prolonged cervical opening to reach 10 cm since I haven't done much walking (I'm a fulltime housewife). So I decided to stay in the ward, for as long as I could still endure the pain, and walked around the ward every minute that I got. When the pain surged, I stopped and held to anything until the surges went away. at 630 pm, I felt confident and asked the sister in-charged to check my opening. 4 cm. So I was brought to the labor room. The best part (there and then) was that this GH has one husband-friendly room. I requested, and coincidentally the room was free :) At about 8 pm, one of the HO inserted the thing that broke the water. 

No need to tell about all the pain (that i've forgotten now). Alhamdulillah, half an hour later I heard the other doctor commented that I was progressing fast (not sure if it was because of my sudden active walks in the ward, or even if I went to the labor room earlier, the situation wud still be the same, i didn't care, i just felt relief. It's the confidence that i needed, after all). I juz cudn't wait to get this baby out! At 945 pm, a baby boy was born, weighing 3.1 kg, 51 cm of length and 33 cm of head diameter. 

 It was a 'Post SVD with Episiotomy'.

There's my boy! Healthy and happy, in shaa Allah..


Apr 26, 2012

Pregnancy Diary #14: Let's guess the gender..

Hurm, dh 38w today, tapi gender baby still unknown.. Tadi saje bace2 blog kak nik nak cari idea nk update blog.. Baru teringat nak buat survey nih.. jom kite tgk;

1. You are carrying the extra weight out front, so it's a boy.
- Yerp. I feel the weight out front, smpi sakit2 belakang. Nurse said I shud not let my body follow the force to the front, try to stand straight. Yes, it did help ease my backache.


2. The hair on your legs is not growing any faster during your preganacy, so it's a girl.
- Hurm? X shave pun, nk grow mende.. huhu.. INVALID.


3. Girls are carried high. You are going to have a girl.
- Urm, x faham. I think the question means 'stomache is carried high' kut.. Orang ckp my belly muncung ke dpn. So, probably not.


4. Sleeping in a bed with your pillow to the north indicates that you will be having a boy.
- Head pillow stays. Tido pun telentang dan mengiring jer. Bantal lg satu mmg xde gune sgt..


5. Your feet are not colder than they were before pregnancy. You are having a girl.
- X perasan pulak.


6. You refuse to eat the heel of a loaf of bread. You are having a girl.
- Selamber je mkn semua..


7. Dad-to-be hasn't been gaining weight along with Mom-to-be, so it will be a girl.
- Rilek je die kutip 2- 3 kg.. kui3..


8. The maternal grandmother doesn't have gray hair (dyed or natural), so a girl will be born.
- Sblm pregnant pn mmg dh ade. X perasan plak. INVALID ah ni.. kalo 2 org anak die ngandung lain2 jantina cane??


9. You didn't have morning sickness early in pregnancy, so it will be a boy.
- Yerp, none at all~


10. You are looking particularly good during pregnancy. Therefore, it must be a boy, because girls steal their mother's looks.
- Kembang je idung dgn muke.. sbb byk sgt berehat kut.. kikiki..


11. Your chest development has not been very dramatic during pregnancy. You should expect a boy.
- Yeah..


12. Since the sum of the mother's age at conception and the number of the month of conception is even, it will be a boy.
- Conception month is Aug 2011 while I'm still 26 years old. So, 26 + 8 = 34 ~ EVEN. Is this even reliable? Fact or myth?


13. A needle on a thread held over your belly moves in circles, so you will have a boy.
- Hahah.. maleh buat..


14. Your urine is a bright neon yellow color, so you will have a boy.
- Hmm, usually in the morning, and after long hours of non-urinate.


15. You have a craving for salty or sour foods, which means that it is a boy.
- I don't like salty and sour food that much even before pregnant, so it's controllable.


16. Your nose hasn't changed during pregnancy, which indicates a girl.
- Ceh, kembang.. Ramai org tegur..


17. You have been craving fruits, so it is a girl.
- Not craving, I just take orange for vitamin C.


18. Your baby's heart rate is below 140 beats per minute, so it's a boy.
- Nope, it's always above 140.


19. You have no desire for orange juice, so it's a boy.
- Pergh, favourite kowt~ expecially kalo kt Secret Recipe. Utk stock rmh, mmg dr dulu suke Brand Sunkist yg packaging merah tu.


20. You are not having headaches, so it's a girl.
- Owh, even not pregnant pun, I mmg ssh dpt headache.


21. Your belly looks like a watermelon, so it's a girl.
- Ntah.. korg rase?


22. You show them the palm of your hand, so it's a girl.
- Them? Baby ke? X paham..


23. You use the body of the mug, so it's a girl.
- Mana dan je..


 

Mar 30, 2012

Not to forget the PHD !

Still not sure what to munch for your long lunch hour today, ladies (especially)?
Or still deciding what to have for your romantic Friday night dinner with loved ones this evening?
Why not taste the luxurious traditional pizza at Pizzahut~


Just buy (via online order, call hotline or dine-in) any 2 REGULAR Pizza at RM 30.00 nett or 2 LARGE Pizza at RM 42.00 nett (nett? are you sure? no hidden charges or anything? doesn't matter..)

You can have another Regular traditional Pizza with Double Deals (double deals ni yg mn eh? dh lame x pegi pizzahut.. kikiki..) at only RM 1.00 !
Actually semua pun mcm Double Deals jee..

Yeay !! RM 31 for 3 Regular Pizzas OR
RM 43 for 2 Large and 1 Regular Pizza~

This offer is valid until 30th of April 2012.

KFC TM Rewards Print-and-Redeem Online Coupon

Don't miss this opportunity!  TM is having print and redeem online coupon promotion now. 


The package includes;
3 pieces chicken 
1 colonel burger 
2 whipped potato 
1 coleslaw 
2 iced lemon tea. 

Normal Price of RM26.40 which give total savings of RM6.50. Colour or black & white printout coupon is accepted. Wait no more , please go and get yours now.

p/s: owh, i love sharing this !

Mar 27, 2012

Pregnancy Diary #13: Complete the first phase of baby's needs.

Yey! Done for the newborn's stuffs of the first few weeks.. Although, there are several things that are still needed earlier, but not that early I hope..

Soft pink indicates 'decided'.
Soft pink and slashed indicates 'done'.
Blue indicates 'purchase last'.





Feeding Needs:
Nursing Bottles (Avent PP) 
- Breast Pump (Avent) 
Milk Storage 
Bottle and Teat Brush 
Extra teats 

- Nursing Bottle Storage Bag
- Bottle & Food Warmer 
Baby's Bib (later..)
Baby Food Maker (will be used after 6 months old)

Baby's Nappies Needs
- Newborn Disposable Diapers (Hey Baby) 
- Nappy Rash Cream
Diaper Pants

Bath & Toiletteries
Baby bath + Shampoo 
Baby Lotion + Oil 
- Baby Powder 
Baby Towel 
Plastic Bath Tab 
Plastic Bath Mat 
Rubber Mat for changing diapers 
Minyak Bayi (Brand Minyak Burung Unta) 
- Clothes Liquid Wash 

Bedding Needs

Pillows and Bolster - Mak jenun buat 
- Nursing Pillow - Mak jenun buat 
Bedding Set (Tilam & bantal kekabu) - Mak jenun buat 
Sarung tilam + sarung bantal - Mak jenun buat 
- Mosquito Net 
Baby Cot (that cud be reverted to changing table)
Spring Cot (Mosquito Net)
Crib Set (Bumper Cot)
Blanket (hooded /non-hooded)
Bouncer


Heatlhcare Needs
Baby Wipes (Wet tissue) 
Cotton Wool 
Cotton Buds 
Face Towel 
Nail Clipper
Grooming set (Toothbrush/comb/hair brush)
Termometer

Wardrobe & Accesories
- Newborn Long Sleeves 
- Newborn Short Sleeves 
- Rompers (bought the L size straightaway) 

- Jumpers
Mittens and Booties 
Bonnets 
Napkin (utk bedung baby)

- Swaddle wrappers 
Baby binders (barut perut baby) 
Baby's booties shoes

Baby's Travel Needs
- Stroller
- Car Seat
- Baby's Needs Bag(s) 
Travel Changing Mat
Baby Carrier utk Abi die..

Other important accessories
- Multi purpose basket (Bakul baju+bakul minyak) 
- Packed up bag for clinic appointments
- Dustbin (utk buang diapers) 
- Floor Cleaner + air freshener that are safe for babies 
Children's Cupboard
Children's Drawer

Mar 26, 2012

Pregnancy Diary #12: Baby's gender..

Did I succeed in drawing your attention, to those who're really into this matter ??

Matter-of-factly, the gender is still UNKNOWN~ Yeah I stink, I know.. ;P


The first time we tried to figure out our baby's gender was during Week 25. Most people suggest that you can already see it after 5 months of pregnancy.. Unfortunately for us, that day, my lil' womb hi-jacker crossed legs, wasn't asleep though. It moved a little, but did not allow us to see its middle..
My husband felt relief somehow and suddenly decided not to know whether this little swimmer is a he or a she until it comes out. I was of course excited to know. Doctor suggests that we do it again as it reach 7 months.

My last check up with the local hospital was when I'm in Week 32. Am currently in Week 34. During the scan session, I asked the doctor if she could see the gender, but the answer is still  'no'.. Fine, dear baby, I'll see you soon, then..

 

So, still in the topic, have you ever heard of the signs of the dreams that indicate whether your womb squatter's a girl or a boy? It happens in my family, but merely to myself. I mean, my mom, my aunts and my cousins had series of dreams about a thing. If the dream is about you receiving gold jewelleries, then it's a girl. On the other hand, if you dream about receiving ripe fruits in a large quantity, then it's a boy. I did have that kind of dreams once or twice, I can't remember, but I'm not gonna tell.. ;P Maybe because I'm not that eager to know, that's why I hardly dream, PLUS the fact that I'm a light sleeper that hardly has dreams.. heh..

Other tips to know the gender are by looking at the shape of the mom's belly, the mom's face and attitude towards home chores, etc.. I'm sure these are famous hints, thus, I don't need to explain further..

People can guess, they can tell whatever comes in their mind. After all, the truth will only be revealed once the baby is out..

To those who know, keep guessing peeps.. :D We'll see who guess it right..

Mar 12, 2012

Masalah keguguran rambut? Kini tidak lagi~

Ini betul-betul kejadian.

Dulu rambut aku byk gugur. Rambut dah la panjang, lepas tu, putus-putus pulak. Kering dan keras! Dah macam-macam produk aku guna. Dari rejoice ke sunsilk dan macam-macam lagi. Semua nya bermula 7 tahun yg lalu. Tapi takde perubahan. Rambut tetap kering dan rosak, selalu putus-putus dan keguguran. Kulit kepala pun kerap berminyak.

Aku fikir, mungkin rambut aku tak tahan bahan kimia dalam syampu-syampu tu. Jadi aku pun bertukar ke produk yang organik.

Setahun yg lepas, aku mula pakai Syampu Kelapa Dara Bioasli. Selain itu, untuk merawat kulit kepala, sekurang-kurang nya sebulan sekali (biasa lah, malas.) aku akan pijat-pijat Minyak Kelapa Dara Asli (VCO Pure) Bioasli ke kulit kepala bila rambut dah kering lepas dicuci, diikuti Tonik Rambut Kelapa Dara Bioasli ke helaian-helaian rambut. Kadang-kadang kalau malas, tak letak pun VCO Pure, terus sapu tonik rambut je.

Alhamdulillah, sampai hari ini, aku perasan dah sebulan aku tak kutip rambut gugur dalam bilik tidur aku. Pada sikat pun, aku perasan ada sehelai dua je rambut. Setahun mungkin agak lama untuk nampak kesannya, tapi sebab aku percaya dengan amalan turun temurun orang Melayu yang menjaga rambut dan kulit kepala dengan minyak kelapa, aku sabar dan terus amalkan, walaupun yang aku pakai ni moden la sikit, dah siap proses kan.. Nak tapis sendiri minyak kelapa memang tak la... :D Macam arwah opah aku dulu, memang tapis sendiri minyak kelapa buat sapu kat rambut. Mak aku cakap, masa arwah meninggal, rambut pun hitam lagi..

Kalau dulu, rambut aku keras, kering, kasar dan menipis. Warna pun pudar (warna rambut rosak). Aku tau rambut aku rosak sebab dari kecik rambut aku memang tebal, hitam dan lebat. Dan aku tak suka rambut pendek. Sekarang, aku sangat-sangat suka tengok rambut sendiri dalam cermin. Dulu macam menyampah je kan.. hihu.. Sekarang ni, bukan aje lembut, tapi lebat dan hitam pekat.

Tonik rambut yang aku guna yang bawah ni.. Old look. Yang tinggi tu utk perempuan, aroma Hugo. Yang rendah aroma Polo utk lelaki. Sekarang ni makin rajin pulak pakai, tiap-tiap malam kalau boleh sebelum tidur nak pakai.

Bau? Tak busuk pun.. Sbb dah dicampur aroma Hugo / Polo.


Sekarang dah ada formula baru, dicampur dengan Minyak Argan (dari Morocco) dan tambahan extra lagi 50ml kuantiti. Tak cuba lagi, tapi dari info Minyak Argan ni, memang untuk kulit, kuku dan rambut, untuk awet muda.


 


Ye, memang aku promote giler-giler produk Bioasli ni! Organik, selamat dan yang penting halal dan suci. Produk Bioasli ni diusahakan oleh keluarga En. Ishak, pemilik perusahaan Desaku di Sungai Besar, Selangor.

Untuk lebih info, boleh lawati: http://www.bio-asli.com/bioasli/bioasli.asp?id=dynulbakr ATAU http://nurialbakr-bioasli2u.blogspot.com/

Info Tonik Rambut: http://nurialbakr-
bioasli2u.blogspot.com/search/label/Minyak%20Rambut%20Kelapa%20Dara

Info Syampu: http://nurialbakr-bioasli2u.blogspot.com/search/label/Syampu%20Kelapa%20Dara

p/s= Lepas bersalin ni, rasa macam nak amalkan VCO softgel Bioasli pulak lah...

Mar 5, 2012

Pregnancy Diary #11: Baby's Necessities (update lagiiii...)

Let's see what's left to be bought!

Soft pink indicates 'decided'.
Soft pink and slashed indicates 'done'.
Blue indicates 'purchase last'.




Feeding Needs:
Nursing Bottles (Avent PP) 
- Nursing Bottle Storage Bag
- Breast Pump (Avent) 
- Milk Storage 
- Bottle and Teat Brush 
- Bottle & Food Warmer 
Extra teats 
Baby's Bib (later..)
Baby Food Maker (will be used after 6 months old)

Baby's Nappies Needs
- Newborn Disposable Diapers (Huggies/Mamy Poko)
- Nappy Rash Cream
Diaper Pants (Huggies Pants/Mamy Poko Pants)

Bath & Toiletteries
Baby bath + Shampoo 
Baby Lotion + Oil 
- Baby Powder
- Baby Towel 
- Plastic Bath Tab 
- Plastic Bath Mat 
- Rubber Mat for changing diapers 
- Minyak Bayi (Brand Minyak Burung Unta)
- Clothes Liquid Wash

Bedding Needs

- Pillows and Bolster - Mak buat (green) 
- Nursing Pillow - Mak buat (green) 
- Bedding Set (Tilam & bantal kekabu) - Mak buat (green) 
- Sarung tilam + sarung bantal - Mak buat (green) 
- Mosquito Net 
Baby Cot
Spring Cot (Mosquito Net)
Crib Set (Bumper Cot)
Blanket (hooded /non-hooded)
Bouncer


Heatlhcare Needs
Baby Wipes (Wet tissue) 
- Cotton Wool 
- Cotton Buds 
- Face Towel 
Nail Clipper
Grooming set (Toothbrush/comb/hair brush)
Termometer

Wardrobe & Accesories
- Newborn Long Sleeves - just bought 1 set, need more
- Newborn Short Sleeves - just bought a few, need more
- Rompers and Jumpers
Mittens and Booties 
Bonnets 
- Napkin (utk bedung baby)

- Swaddle wrappers (express zap-on wraps) - spare 
Baby binders (barut perut baby) 
Baby's booties shoes

Baby's Travel Needs
- Stroller
- Car Seat
- Baby's Needs Bag(s) (Turtle bag)
Travel Changing Mat
Baby Carrier utk Abi die..

Other important accessories
- Multi purpose basket (Bakul baju+bakul minyak)
- Packed up bag for clinic appointments
- Dustbin (utk buang diapers) 
- Floor Cleaner + air freshener that is safe for babies 
Children's Cupboard
Children's Drawer
- Low table for changing clothes & diapers (place rubber mat on top)


*Basically 90% complete for newborn preparation la.. Most have been decided, just waiting for the suitable moments to go get 'em..


*wink* *wink*

Adakah anda atau ahli keluarga anda mengalami tanda-tanda seperti dalam gambar?Anda mungkin KEKURANGAN VITAMIN C dalam...

Posted by Dyan2u Shaklee Vitamins Kulim Kedah on Sunday, November 29, 2015