Feb 9, 2013

Vitamin B dan Kepentingannya.

Vitamin B Penting untuk Kesihatan yang baik. Adakah anda mendapat vitamin B yang mencukupi? Tekanan harian, tabiat pemakanan yang tidak sihat dan sesetengah bahan ubatan boleh meningkatkan risiko kekurangan bekalan vitamin B anda. Justeru itu, vitamin B merupakan keperluan asas dalam diet sihat kita.




B Complex Shaklee lengkap vitamin B, ada 8 jenis vitamin B yg pntg utk menjaga kesihatan kita.
- UNTUK UMUM: B1, B2, B3, B6, biotin dan asid pantotenik membantu badan menukarkan protein, lemak dan karbohidrat kepada tenaga.
- KHAS IBU MENGANDUNG DAN BERPANTANG: Asid folik dan B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah di dalam tubuh. Jumlah asid folik yang mencukupi dalam diet harian membantu mencegah kecacatan tiub neural bagi wanita yang merancang kehamilan sebelum konsepsi dan semasa 12 minggu tempoh kehamilan bagi dos harian sebanyak 400 mcg.

DAN FAKTOR YG AGAK PNTG JGK KALAU KITA NAK MAKAN VITAMIN -->> Produk Shaklee Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan.

Mgkin kita selalu stress, selalu rasa nak marah2 atau tensen sbb kerja ke.. Suri rumah mcm sy ni pun bz jgk.. Bagi ibu menyusu kena bagi lebih perhatian bab ini sebab stress pun boleh menyebabkan susu ibu merudum.. So, kena banyak relax, takmo marah2.. B complex membantu penghasilan seratonin secara semulajadi utk memberi ketenangan dan mood yg stabil kpd kita.. Badan kita pun konfem lebih cergas sebab B complex menukarkan glukosa kepada tenaga ~

Nak satu? dua? tiga? Cuba satu dulu, less than RM60 pun untuk 4 bulan.. JIMAT SAAAANNGAAATTTT~~ Hubungi saya sekarang!


Best Regards,
 ][Y][@nN][e][ 

PETUA SUPAYA ANAK TIDAK DEGIL


PETUA SUPAYA ANAK TIDAK DEGIL

1. Semasa anak, isteri atau suami sedang tidur inilah waktu yang paling sesuai terutamanya di waktu dua pertiga malam, kerana minda ‘bawah sedarnya’ (subconscius mind) adalah paling optimum ketika ini. Yang tidur hanyalah conscius mind (minda sedar).

2. Sentuhkan ibu jari anda ke langit-langit dan kemudian sentuhlah dengan halus ibu jari anda ke ubun-ubun orang yang ingin anda nasihati.

3. Semasa ibu jari di atas ubun-ubun, selawatlah ke atas junjungan Nabi Muhammad dan bacalah surah al Fatihah. Kemudian terus dengan berzikir di dalam hati dan jangan putuskan zikir anda.

4. Angkat ibu jari anda atau kalau boleh janganlah diputuskan zikir di dalam hati dan bercakaplah dengan suara yang agak perlahan agar tidak sampai mengejutkanya. Beritahulah apa yang ingin anda beritahunya. Kebiasaannya nasihatinya agar tidak selalu melewatkan solat, banyakkan berselawat, banyak bersabar, atau apa sahaja. Nasihatilah orang yang anda sayangi dengan apa sahaja nasihat yang anda inginkan. Jangan putuskan zikir anda, supaya zikir itu masuk bersama dengan nasihat anda.

5. Anda akan dapat melihat reaksi yang dia sedang menerima pernyataan anda iaitu kelopak matanya bergerak-gerak. Anda akan berjaya dengan kaedah ini dengan pertolongan Allah SWT.

Pernah di zaman Imam Abu Hanifah (Hanafi An Nu'man), seseorang pernah bertanya kepada bapa Imam Abu Hanifah. "Tuan, bagaimanakah tuan mendidik Hanafi sehingga begini istimewa jadinya. Jawab bapa Imam Abu Hanifah "saya didik Hanafi 40 tahun sebelum dia dilahirkan". Kalau didengar pernyataan ini tentu aneh bagi kita bukan. Bagaimana mungkin manusia yang belum dilahirkan sudah dididik. Namun apa yang ingin disampaikan oleh Tsabit (bapa Imam Abu Hanifah) ialah dia sendiri telah diasuh, manakala isterinya juga sudah dididik dan Hanafi sendiri sudah dididik sejak dari kandungan lagi.

Mengikut logik akal, acuan yang bulat mana mungkin menghasilkan kuih segi empat. Begitu juga dengan anak dan isteri kita. Mereka adalah cermin kepada diri kita sendiri.


Best Regards,
 ][Y][@nN][e][ 

Feb 3, 2013

Apadia ESP yang HOT sangat ni??



[Sumber: Laman web Shaklee Malaysia]

"Merupakan Protein Bukan-GMO yang Lengkap dengan semua Asid Amino Perlu.

Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya terbaik.  ESP menyediakan 14 gram protein soya bukan-GMO berkualiti tinggi  dengan semua  asid amino yang tubuh anda perlukan bagi proses sintesis protein termasuk sembilan asid amino penting.  Berbanding  protein daripada sumber daging, telur dan tenusu,  ESP adalah  rendah  lemak dan  bebas laktosa dan kolesterol.

ESP Shaklee:

  • Menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan rasa lapar kerana bekalan sumber tenaga yang konsisten.
  • Protein soya membantu mengurangkan kolesterol.
  • Mengandungi lima  vitamin B penting, separuh daripada keperluan kalsium harian, dan soya isoflavones. Kajian menunjukkan yang soya membantu dalam mengawal kestabilan hormon semasa tempoh putus haid.*
  • Protein soya bukan-GMO ini dihasilkan di bawah satu Program yang digelar Identity Preservation Program (IPP), di mana kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari proses menanam hinggalah saat pemprosesannya.


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit."



MY VERY OWN TESTIMONIAL #1

Yanne start ambik ESP masa dalam pantang, sampai lah sekarang. Alhamdulillah, kalau tak sempat nak makan tu, ambik je ESP, in shaa Allah, bertenaga dan boleh sambung buat kerja. Maklum lah, masa tu Adam still exclusively bf, even now Adam masih sangat kuat menyusu. Apalagi nak kena layan dia lagi, bukan boleh dibiar main sorang-sorang, mesti nak cari ummi dia jugak. Nak masak pun tak sempat, nak makan apa? Pagi-pagi sempat minum cereal je.. So, bila ambik ESP rasa kenyang and tak rasa nak makan, malah boleh bertenaga lagi utk buat kerja-kerja rumah yang lain dan melayan Adam.

To maintain health, particularly to maintain qualitative breastmilk production, ESP should be taken thrice a day, 2 tablespoonful each time. But thus far, my breastmilk pun just ok, tak cair sangat since I take B-complex, Vitalea and Vitamin C as well. Apart from that, since pregnant, I never left the fish oil for EPA and DHA sources. Now, I ambik OmegaGuard Shaklee which contains the essential fatty acids (EFA).

My first canister of ESP was actually given by my cousin for trial, and I fell in love from the first taste. Now, I've become the authorized distributor of Shaklee products and I recommend you all to also drink ESP. ESP is for everyone ! Do contact me for free consultation and to order. Contact details are as listed below.


Best Regards,
 ][Y][@nN][e][ 

Feb 2, 2013

Confinement: My own experience.


My first confinement experience, and I did not really obey certain important obligations like;
1 - we have to ikat rambut keatas very tightly so as to pull our face up, so tak lah muka cepat kendur.
2 - berbarut dan berbengkung, berpilis, like, everyday for 40 - 44 days.
3 - berurut as early as the third day.
4 - not to sleep during the day, like, do not ever, even take a nap!
5 - pakai bedak panas satu badan.
etc.,etc..

Kalau diikutkan memang banyaaaakkk.. Luckily, I'm the type of person who takes supplements. Whoever yang tak ambik supplements, memang kena really obey the traditions. They are good practice, tak rugi pun kalau ikut.

As for me, apart from the vitamins supplied by the hospital, I've also taken REDIANZE as early as the second day, since the first day was spent in the hospital. REDIANZE is a marine collagen product plus plus. Also has vitamin C that is good for recovering inner wounds etc. For more info, kindly refer http://diana-eskayvie2u.blogspot.com/

Besides that, I also get ESP supply from my cousin. Actually she wants me to taste first. I was searching for protein supplement to boost energy. You all know right, we've lost the energy along with the blood lost l thduring labor. So, logically, we need to restore and sustain our energy for the maintenance during postnatal care. We must obtain all the nutrients needed, what more with the baby feeding on our breastmilk. We still have to eat the vegetables and protein-source food like the fish, tempe (my all-time-favourite), meat, etc., but there is no guarantee that all the important nutrients are absorbed properly and sufficiently by our body. Some good protein might have been lost while the food is cooked under certain heat measure. ESP provides all the essential acid aminos and B vitamins needed by our body.

Tak buat berbarut with all the traditional herbs (Mustika Ratu, Nona Roguy, Sendayu Tinggi, Salindah have these mixed herbs untuk berbarut). My mother gave me an option to replace it by applying Losyen Mustajab Pati Halia to the stomache and also the forehead (to replace the pilis) everyday for 40 days before bertungku and berbengkungBab brtungku pulak, bertungku dengan tungku besi, ramai yg bertungku menggunakan batu sungai, but in my family memang turun temurun guna tungku besi. The one that I used was of course my mother's. Sangkak-menyangkak tu memang best, walaupun tersengguk-sengguk menahan ngantuk, sometimes, siap tertido then terkejut jaga sbb rasa panaaasss je kat perut.. ooppss ter'overdose' bg heat plak.. kih kih kih.. experience~

Berbengkung? Ohohoho.. Yang ni I must tell ! I x buat! My mother menyinga laaa, apalagas kan? She wants me to wear bengkung ikat kain panjang 5 meter tu.. Imagine just how much time is taken just to ikat your stomach ketat2? I couldn't. First, I prioritize my baby Adam on top of my own self. He's sooo babyyyy, I couldn't hear a single cry from his mouth, I left everything I was doing and lifted him to feed him. I memang tak sangguppp sangaattt... Even halfway bertungku pun, I will stop. Second, berpeluh-peluh kut nak melilitnya.. Tengok gambar bawah ni. Kiri: Bengkung moden. Kanan: Bengkung kain panjang.



Before deliver lagi, I dah ckp kat mak, I nak pakai yang belah kiri ni.. Senang, tarik je tali kat depan tu.. Tapi mak berkeras suruh pakai yang belah kanan, yang mak punya dulu.. Sudahnya, langsung tak pakai..

And then, I ada minum rempah untuk kecutkan rahim for three days. Mak buat bagi sedap, so memang tak complaint part ni.. hihi.. ramuan nya senang je, kunyit hidup + asam jawa + gula kabung. Rempah ni jugak diminum bertujuan untuk cuci rahim kita.

After 2 weeks baru lah berurut tiga hari berturut-turut.. Was a bit late but still have to. Supposedly, as early as the third day. Time ni lah, tukang urut tu tolong ikatkan rambut ketat2 ke atas. Tapi, lepas tu turun gak.. Memang bab tu tak dapat nak disiplinkan diri.

Pantang larang mcm tak boleh tido siang tu I tak dapat ikut. Plus, my mom pun tak strict.. Selamber je tido.. kih kih kih..

Bab makan dalam pantang tak sebut lagi ni.. Next post Yanne cerita, my food dalam pantang sedap-sedap.. (for me la) 'coz I memang jenis yg makan simple2 je.. :)

Best Regards,
 ][Y][@nN][e][



Adakah anda atau ahli keluarga anda mengalami tanda-tanda seperti dalam gambar?Anda mungkin KEKURANGAN VITAMIN C dalam...

Posted by Dyan2u Shaklee Vitamins Kulim Kedah on Sunday, November 29, 2015