Feb 24, 2014

Testimoni Ibu Berpantang Dan Menyusu Dengan Suplemen Shaklee.

Assalaamualaikum.. buat ibu2 yang sedang mengandung, yang belum cuba set mengandung atau set berpantang Shaklee, dan masih ragu-ragu dengan keberkesanan produk Shaklee, kat bawah ni I ada sertakan testimoni daripada geng SDFG dan WWF yang amalkan set berpantang Shaklee.. Ada juga yang risau kalau ibu fully breastfeed baby yg 'kuning' akan timbul masalah ke kalau ambil suplemen Shaklee? Jom kita tengok.

Ibu kepada tiga anak ni memang pengguna setia Shaklee dan ahli pengedar yang semakin berkembang dan berjaya.
Kes kak Sham : Anak yang ketiga baru dilahirkan tahun lepas with prolonged jaundice. A fully breastfeeding baby. Alhamdulillah ambil suplement Shaklee sepanjang tempoh mengandung dan berpantang. Tak ada masalah malah banyak kebaikan yg diperoleh.

Pengalaman yg kak Sham kongsikan:-
♥ Selepas 2 minggu dalam pantang badan segar dan boleh buat kerja2 rumah macam biasa.
♥ One month check-up, nurse puji jahitan Caesar cantik.
♥ Berat badan turun 23-25kg.





Apa yang kak Sham ambil ?
⊙ Zinc Complex, ⊙ B Complex, ⊙ Ostematrix, ⊙ Vitalea Iron Formula, ⊙ Vitamin C, ⊙ Lecithin, ⊙ ESP

Jadi, puan-puan dah tak perlu risau lagi. Produk Shaklee adalah dijamin Halal, semulajadi, berkualiti tinggi. Encik-encik suami pun jangan ragu-ragu untuk menghadiahkan yang terbaik utk isteri-isteri anda yg juga ibu kepada anak2 anda..

Kesihatan adalah salah satu nikmat dan anugerah Allah kepada hambanya.. Ianya juga amanah yang harus kita pelihara bersama.

Hubungi saya utk tempahan.
Nur Diana a.k.a. Yanne (ID: 845685)
SMS/WhatsApp/Telegram 019-6658599

BIMBINGAN BERTERUSAN utk pelanggan saya walaupun hanya beli satu produk sahaja.

Feb 21, 2014

Insomnia, Kebas-kebas Tangan/Kaki Tanda-tanda Kurang Kalsium



Ostematrix dah setahun lebih menjadi suplemen wajib saya sebelum tidur. Baru2 ni, suami pun dah berjangkit. Baru dia tau penangan Ostematrix. Kalau dulu asyik mengadu lenguh2 badan, lenguh kaki, tidur terganggu, sukar untuk bangun subuh... Sekarang semua itu dah tak ada lagi. Cuma ambil 4 bijik shj sebelum tidur..

Info lanjut ttg Ostematrix, boleh teruskan bacaan anda..

Kelebihan ostematrix:
* menguatkan tulang
* memperbaiki kekejangan dan kebas
* meringankan stress
* memperbaiki masalah stress
* pengalkalian badan
* memperbaiki hyperaktif perut dan gastrik

Antara kandungan yg terdapat dalam ostematrix adalah:
♥ Kalsium
♥ Magnesium
♥ Vitamin D
♥ Boron
♥ Zinc
♥ Copper
♥ Manganese

Kalsium bukan sahaja membina tulang dan gigi, malah ia membantu menetapkan ritma jantung, menyelesaikan masalah insomnia, membantu pengaliran gizi masuk dan keluar daripada membran, dan membantu dalam pembekuan darah. Kalsium juga sangat diperlukan dalam mempertahankan fungsi saraf dan otot, serta buah pinggang. Ia juga mengurangkan kadar kolesterol dalam darah. 

Magnesium pula penting untuk metabolisma kalsium. Ia membantu untuk mengelakkan pembuluh darah menjadi kejang, salah satu punca yang dipercayai penyebab migrain. Satu kajian telah dibuat ke atas Magnesium, dan didapati ia membantu mengurangkan sakit kepala migrain dan mengurangkan frekuensinya.

Vitamin D pula penting untuk penyerapan kalsium. Kalsium yang tiada vitamin D tidak boleh diserap oleh tubuh, dan boleh tertinggal sebagai batu dalam ginjal atau pundi kencing.

Kesemua 6 nutrien ini (selain kalsium sendiri), adalah sangat penting dalam membantu proses penyerapan kalsium oleh tulang kita. Tanpa nutrien2 ini, badan tidak dapat menyerap kalsium yang diambil dengan optimum.

Nur Diana a.k.a. Yanne Abu (fb)
Shaklee ID: 845685
PM/Telegram/WhatsApp/WeChat
019-6658599
FB Page: Dyan2u Wellness Bay

Feb 7, 2014

Istimewanya Suplemen Ibu Mengandung

Istimewanya suplemen berbanding ubat-ubatan, suplemen boleh diambil setiap hari, jangan tunggu dah ada penyakit baru nak cari suplemen tambahan, sebab masa itu, mungkin lebih banyak wang dan masa yang akan dilaburkan, jika dibandingkan dengan mengekalkan kesihatan tubuh badan secara optimum.

Sama juga kesnya, sebelum mengandung, seorang wanita perlu melakukan persediaan dalaman utk rahim yang sihat dan kuat. B Complex Shaklee contohnya mengandungi asid folik dan kesemua vitamin B utk kesihatan tubuh badan, minda dan rahim sekaligus.. jadi sebaik-baiknya ambil lah B Complex Shaklee satu biji setiap pagi sebelum mengandung, ketika mengandung (awal trimester digalakkan ambil 2 biji sehari), selepas bersalin dan hari-hari seterusnya.

Gambar di bawah menunjukkan beberapa suplemen yang lazimnya kami sarankan untuk pengambilan ketika mengandung/hamil dan kemudian untuk penyusuan (jika perlu). Bagi mereka yang mempunyai bajet yang rendah, suplemen penting adalah; B Complex dan Vitalea Iron Formula (Multivitamin dan Multimineral yang lengkap). Kedua-dua B Complex dan Vitalea Shaklee mengandungi Asid Folik, mineral penting yang menjamin kekuatan rahim. Vitalea juga mengandungi Iron yang sangat diperlukan oleh ibu mengandung lebih-lebih lagi mereka yang sering rendah bacaan hemoglobin (hB).


Dalam gambar diatas, ada ditekankan suplemen penting semasa mengandung iaitu OmegaGuard dan Vitamin E. OmegaGuard mengandungi DHA yang membantu perkembangan otak dan penglihatan bayi, manakala Vitamin E pula penting bagi meningkatkan kesuburan rahim dan mengurangkan risiko keguguran. Vitamin E sangat disarankan kepada mereka yang sering mengalami keguguran.

Pada saya, vitamin-vitamin yang diambil semasa mengandung adalah asas untuk kesihatan optimum tubuh badan dan minda. Ramai yang merungut, bila mengandung macam-macam vitamin kena ambil kan. Sedangkan vitamin-vitamin ini boleh diambil walaupun anda tidak mengandung. Jadi kalau dah biasa ambil vitamin yang sama, tidak lah kita rasa macam banyak sangat nak ambil semasa fasa berbadan dua nanti.

Saya sendiri walaupun tidak mengandung, setiap hari saya ambil Protein (ESP atau Cinch), Alfalfa, Vitamin C, OmegaGuard Fish Oil, GLA Complex dan Ostematrix. Namun, bukan lah semua saya telan sekaligus. Boleh nak telan semua sekaligus tak ada masalah, tapi kalau rasa tak mampu nak telan semua sekaligus, kita ada waktu-waktu nya.

Sebagai contoh saya sendiri;

  1. Pagi-pagi minum segelas air kosong, kemudian ambil Alfalfa 10 biji, kemudian minum ESP sebagai sarapan awal pagi;
  2. Selepas 30 minit atau satu jam, saya makan - roti bakar disapu mentega/kaya ATAU roti + kacang panggang + scrambled eggs ATAU nasi lemak/bihun goreng.
    Kemudian saya ambil; B Comp 1, Vitalea 1, Vitamin C 2, Garlic Complex 2.
  3. Selepas makan tengahari ATAU minum Cinch Shake; OmegaGuard 2, Lecithin 3.
  4. Selepas makan malam; OmegaGuard 2, Lecithin 3, GLA Complex 2.
  5. Sebelum tidur; Ostematrix 4 biji.
Cuma apabila mengandung, ada vitamin-vitamin yang perlu diambil lebih dalam masa sehari kerana badan sedang mengalami perubahan, kerap letih lesu dan loya-loya, tidak berselera untuk makan dan lain-lain. Dan ada juga suplemen (seperti Alfalfa) yang kita boleh skip sementara waktu mengandung ini .. Sekiranya nutrien yang diambil semasa makan tidak mencukupi dikhuatiri akan mengganggu tumbesaran janin dan juga menyebabkan bahaya kepada ibu dan janin.

Gambar di bawah merupakan panduan pengambilan beberapa vitamin/suplemen semasa mengandung.



Jadi, boleh mula mengamalkan suplemen tambahan untuk mengekalkan tahap kesihatan anda dari sekarang. Hubungi saya, pengedar sah Shaklee Malaysia. Saya juga aktif secara 'online' di Whatsapp, Telegram, Wechat, Instagram dan Facebook.

Sekiranya anda berminat untuk menjana RM2K dalam masa 3-4 bulan secara online, sila PM saya di Telegram / WhatsApp / SMS / WeChat ke nombor 019-6658599. Kumpulan kami akan membimbing anda sehingga berjaya. Bimbingan adalah percuma. 

Untuk mengikuti perkembangan saya sila Follow/Add/Like;
Blog: yannedeclassic.blogspot.com
Instagram: dyanrazis
Facebook: Yanne Abu

Best Regards,

Nur Diana | ID: 845685
Telegram/SMS/WhatsApp 019-6658599
Email: yannedeclassic@gmail.com
FB Page: www.facebook.com/dyan2u

Feb 5, 2014

Tekanan Darah Tinggi

Tekanan darah tinggi atau hypertension juga dikenali sebagai “silent killer”, pembunuh senyap kerana ia tidak memberikan tanda-tanda symptom atau amaran seperti sakit gigi ataupun sakit belakang. Sekiranya tidak dirawat, ia boleh membawa risiko serangan jantung, strok, penyakit buah pinggang dan demensia !!

Jantung kita bertugas sebagai alat mengepam dimana ia menguncup dan berehat. Aktiviti ini menghasilkan tekanan yang membawa darah keseluruh badan. Tekanan darah ini berbeza bagi setiap seseorang individu dan bacaannya juga berbeza. Hypertensi atau Tekanan darah tinggi adalah penyakit dalam diam yang mengakibatkan banyak komplikasi dan juga kematian jika tidak dirawat.

Info dari Kementerian Kesihatan Malaysia
  1. Di Malaysia, Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan II menunjukan peratus kejadian penyakit ini adalah 24%.
  2. Lebih 2,800,000 rakyat Malaysia  mempunyai tekanan darah tinggi. Malangnya 80% tidak menyedarinya. Ia merupakan pembunuh No.1 di Malaysia. (Persatuan Hipertensi Malaysia, 16 Sept 2008)
  3. Kira-kira 4.8 juta orang atau 43 peratus daripada rakyat Malaysia yang berusia 30 tahun ke atas menghidapi hipertensi (darah tinggi). (The National Health and Morbidity Survey, Jan 2010)
Faktor-faktor yang mempengaruhinya termasuklah faktor seperti sejarah keluarga, umur, etnik dan gaya hidup seseorang tersebut.

Tekanan darah diukur dalam dua bacaan contohnya 140/75. Tekanan darah yang sihat adalah pada paras 120/80 mm Hg atau lebih rendah.

  • Tekanan sistolik - nombor yang diatas (dalam contoh ini 140)
  • Tekanan diastolik - nombor yang bawah (dalam contoh ini 75)

140/90 mm Hg digunakan sebagai indikator untuk tekanan darah tinggi, tidak mengira usia seseorang itu. Angka pertama adalah tekanan sistolik iaitu tekanan apabila jantung mengalirkan darah ke seluruh tubuh anda. Angka kedua ialah tekanan diastolik iaitu tekanan ketika dalam keadaan rehat.

 Kategori Sistolik
 Diastolik
 Normal < 120 And < 80
 Pra Hypertensi 120- 139 or 80 - 89
 Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi Peringkat 1 140 - 159 or 90 - 99
 Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi Peringkat 2> 160 or > 100

 


Siapa Yang Berisiko mendapat Tekanan Darah Tinggi ?
  1. Orang yang mempunyai berat badan berlebihan.
    Berat badan biasanya dikaitkan dengan lemak. Lemak yg tepu dalam darah menyumbat saluran dan menyebabkan kepekatan darah menjadi tinggi.
    Cuba kurangkan berat badan dan lemak-lemak di badan dgn bersenam, diet seimbang, kurangkan karbohidrat serta lebihkan protein kerana protein menghasilkan tenaga yg membantu dalam pembakaran kalori dalam makanan yang kita ambil.
  2. Kurang aktiviti / kurang bersenam.
    Kesibukan kerja dan aktiviti rutin harian yang lain meyebabkan kita tiada masa untuk bersenam dan mengeluarkan peluh. Tidak perlu bersenam sehingga 2 atau 3 jam sehari pun, dan bukan setiap hari.
    Cuba untuk bersenam dalam 30-45 minit pada hari minggu. Paling kurang pun 3-4 kali seminggu. Pada masa yang sama ini juga menbantu mengurangkan berat badan.
  3. Kuat makan masin (garam).
    Garam umpama pasir yang menyerap air. Air yg berlebihan dalam darah akan meningkatkan tekanan darah.
    Kurangkan kicap, telur/ikan masin dan jangan tambah garam pada makanan yang sudah dihidang. Peringatan: 1 teaspoon mengandungi 2.3g!
  4. Perokok:
    Kesan nikotin rokok dapat tingkatan tekanan darah sehingga 10 mm Hg sehingga sejam. Jadi sekiranya anda merokok sepanjang hari, tekanan darah pun lebih tinggi sepanjang masa.
  5. Mengalami stress / tekanan drpd persekitan.
    Stres kerja, duit, kesesakan jalan dan macam-macam lagi tingkatkan tekanan darah buat sementara waktu. Kalau anda mempunyai tekanan yang kronin, sudah tentu ia memudaratkan kesihatan anda dan bolehmengakibatkan serangan jantung, strok dan macam-macam lagi.
    Seimbangkan kehidupan anda dan cuba elak dari stres yang berpanjangan.
  6. Amalan diet tidak seimbang.
    Sudah tentu diet seharian amatlah penting untuk mengawal dan kurangkan tekanan darah.

    Berikut adalah beberapa tip yang anda boleh amalkan:
    - Ketahuilah keperluan kalori seharian anda. Ini boleh mengawal jumlah makanan dan pasa masa yang masa bantu anda kawal atau kurangkan berat badan.
    - Makan 5-7 hidangan sehari tapi dalam sukatan yang kecil.
    - Lebihkan serat (fiber) seperi grains, nasi perang, buah-buahan dan sayur-sayuran segar.
    - Kawal kolesterol. Biasanya masalah tekanan darah tinggi, berat badan dismapingi dengan masalah kolesterol tinggi. Pastikan anda kawal tahap kolesterol anda dan elak makanan berkolesterol tinggi seperti makanan laut, organ-organ seperti paru-paru, kurangkan lemak-lemak haiwan dan tingkatkan pengambilan serat.
    - Pastikan ada sumber potassium dalam diet anda. Ia dapatkan kurangkan kesan garam pada tekanan darah. Pisang adalah pilihan potassium yang baik dan mudah didapati.
    - Kurangkan pengambilan alkohol dan kafein.

Dengan mengamalkan supplemen tertentu juga mampu utk membantu menurunkan kadar tekanan darah kita. Contohnya, pengambilan kapsul ekstrak bawang putih, minyak ikan dan lain-lain.

Shaklee menyarankan beberapa suplemen yang boleh diambil:
  • OmegaGuard: Membersihkan salur darah dengan membakar lemak-lemak yang menyekat kelancaran pengaliran darah.
  • Garlic Complex: Mencairkan darah, bagi membantu pengaliran darah ke jantung menjadi lebih lancar.
Untuk kesan yang lebih baik, disarankan juga pengambilan tambahan suplemen-suplemen:
  • B Complex: Mengawal tekanan darah.
  • Alfalfa: Mencuci toksin dalam darah, hati dan ginjal.
  • Lecithin: Memecahkan lemak dan kolesterol dalam darah.
  • CoQ Health Plus: Mengandungi CoQ10 untuk menjadikan jantung lebih sihat dan bertenaga mengepam darah ke seluruh anggota badan.


Jadi, anda dah pernah periksa tekanan darah anda? 

Bacaan mencecah sempadan (border)?

HINDARI IA SEBELUM TERLAMBAT...


Best Regards,

Nur Diana | ID: 845685
SMS/WhatsApp/Telegram 019-6658599
Email: yannedeclassic@gmail.com
FB Page: www.facebook.com/dyan2u

Inginkan peluang menjana RM2K dalam masa 3-4 bulan secara online? Sila PM/Whatsapp/SMS/WeChat.
Bimbingan disediakan secara PERCUMA sehingga berjaya!

Adakah anda atau ahli keluarga anda mengalami tanda-tanda seperti dalam gambar?Anda mungkin KEKURANGAN VITAMIN C dalam...

Posted by Dyan2u Shaklee Vitamins Kulim Kedah on Sunday, November 29, 2015